Na 25 jaar geen Dire Straits song meer wegens homofobie!




Na iets meer dan 25 jaar na het uitkomen van de song 'Money For Nothing' van de Dire Straits is deze 'hit' verboden op de Canadese radio. De Canadese Omroepraad heeft bepaald dat de tekst homofobisch is en daarom niet langer op de radio mag worden gedraaid.

Het gaat om de tekst: 'See the little faggot with the earring and the makeup / Yeah buddy thatís his own hair / That little faggot got his own jet airplane / That little faggot heís a millionaire.' (vertaling: 'Zie de kleine flikker met de oorbel en de make-up / Yeah buddy dat is zijn eigen haar / Die kleine flikker kreeg zijn eigen jet / Die kleine flikker is een miljonair.') De uitspraak kwam er nadat een luisteraar een klacht indiende bij het radiostation, volgens deze persoon zou het feit dat het woord faggot (flikker, mietje) vaak in de song voorkomt beledigend zijn voor homo's en lesbiennes.

Gek genoeg weten velen blijkbaar niet dat Mark Knopfler, die mee schreef aan de song, kort na het uitbrengen van de song een tweede versie maakte, waarin het woord faggot werd vervangen door mother (moeder). Dit gebeurde nadat de groep en Knopfler destijds enkele klachten kregen over het liedje en het woordje faggot. Misschien hadden de radiostations moeten kiezen voor de tweede versie!

De omroepraad was wel nog van mening dat het woord faggot tegenwoordig als minder beledigend wordt beschouwd als ten tijde dat de song werd uitgebracht (1985). Canadese Classic Rock Stations lieten al weten in beroep te gaan tegen de uitspraak, volgens hen is het liedje niet homofobisch maar gaat het juist over een homohater. Eerdere pogingen om het nummer van de radio te weren, wegens seksisme en racisme zijn mislukt.

De Britse Rockband met als bekendse lid zanger-gitarist en songwriter Mark Knopfler werden bekend met songs als Sultans of Swing, Private Investigations, Brothers in Arms en Money for Nothing. Ze verkochten samen ruim 120 miljoen albums en singles. De muziek van de band is vooral geÔnspireerd door muzikanten als Bob Dylan, Eric Clapton, J.J. Cale, Randy Newman en Chet Atkins.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 14 January, 2011 en 5222 keer gelezen.



Reageer op dit bericht: