Verdeeldheid over homo kapper uit telenovelle Ella.De nieuwe telenovelle Ella is nog maar net op tv en nu al is er verdeeldheid ontstaan over Anthony, de homo kapper. Een karikatuur volgens de enen, onschuldig amusement volgens de anderen.

Anthony (foto), gepeeld door acteur Rik Verheyen, 23, is ongetwijfeld het meest opvallende personage in de nieuwe vtm telenovelle Ella. Hij valt op mannen en dat zal niemand ontgaan. Als hij praat, zijn de 'ségs' nooit veraf. En net dat beeld van de stereotiepe, verwijfde homo stuit sommige homo's tegen de borst, zo blijkt uit verschillende reacties die op de redactie van weekblad Dag Allemaal binnen kwamen.

'Een karikatuur, clichébestijgend, en stigmatiserend', klinkt het. Kritiek waar bijvoorbeeld zanger Koen Crucke zich helemaal in kan vinden. "Dit is niet goed voor het imago van homo's. Het is nu al zo'n cliché dat alle homo's verwijfd zijn, terwijl ik er heel veel ken die totaal geen vrouwelijke trekjes hebben. Homoseksualiteit is geen ziekte hé. Wij zijn normale mensen. Toon ons dan ook zo op tv. Ik heb zelf een bloedhekel aan die verwijfde mannen. Als ik in een bar die jonge janetten rond mij zie flaneren ben ik weg. Ik ben ook helemaal niet voor de Gay Parade of andere initiatieven waarbij homo's zichzelf halfnaakt opvoeren. Zo krijgen mensen een totaal verkeerd beeld van ons, want de meerderheid is zo helemaal niet".

David Davidse zegt: "Maar niet iedereen denkt er zo over. Televisie moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij en je hebt nu eenmaal homo's die verwijfd zijn. Maar natuurlijk begrijp ik dat jongeren die nog twijfelen aan hun seksuele geaardheid op school waarschijnlijk het mikpunt zijn wanneer ze opeens geassocieerd worden met die erg vrouwelijke mannen. En dat is niet plezant. Maar laat ons nu toch verdraagzaam zijn voor iedereen. In Amerika mag je homo zijn zolang niemand het ziet. Naar die hypocrisie willen we hier toch ook niet?".

Dat vindt ook Seppe Geerts, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero: "Ella staat bol van de stereotypen, dus het verbaast mij niet dat ze het zo aanpakken. Op zich is dat niet zo erg en je moet daar ook niet flauw over doen, want die verwijfde homo's bestaan wel degelijk. Maar dat neemt niet weg dat dergelijke rolmodellen heel belangrijk zijn, zowel voor de beeldvorming naar de buitenwereld toe, als voor de holebi's zelf. Als zulke verwijfde homo's de enige homo's zouden zijn die op tv werden opgevoerd, zouden weinig jongeren zich daarmee kunnen identificeren. Het blijft dus heel belangrijk dat er diversiteit wordt getoond, net zoals ook de holebi-wereld heel divers is. Ik heb er absoluut geen probleem mee dat er ook eens een vrouwelijke homo in beeld komt, want die bestaan ook".

Dat bevestigt ook Sven Pichal, voorzitter van het Roze Huis en presentator van het radio 1-programma: 'Peters en Pichal': Het moet niet altijd een politiek correcte homo zijn. Er zijn immers heel wat homo's die, zoals Anthony, vrouwelijke trekjes hebben. Wat ik ook wel positief vind, is dat de mensen rondom hem niet moeilijk doen over zijn geaardheid. Anthony is openlijk homo en maakt daar zelf grapjes over. Hij staat sterk in zijn schoenen, terwijl je soms bij homo's die wat vrouwelijker zijn ziet dat ze een beetje verkrampt door het leven stappen. Ik kan me wel voorstellen dat homo's die met zichzelf nog niet in het reine zijn, moeilijkheden hebben met dit personage. Dat die denken, ze maken ons hier gewoon belachelijk. Maar Ella blijft in de eerste plaats een telenovelle natuurlijk, een sprookje, en dan mag het er allemaal een beetje over zijn".

Een greep uit ons overige (HoLeBi en Hetero) nieuws:
De nieuwe ZiZo (holebi-zine) is weer uit, met extra's...
Zanger Robbie Williams wil een holebikind.
Veilig Vrijen campagne voor het eerst op de VRT + filmpje.
Nederlands bouwbedrijf wil geen homo's helpen.
Steeds meer homo geweld in Sint-Niklaas.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 05 October, 2010 en 6610 keer gelezen.Reageer op dit bericht: