Belgisch Lesbisch modeontwerpers koppel schenkt 1 miljoen aan...Het Belgische modeontwerpsters koppel Lieve Van Gorp en Greet Ruelens schenken via hun Foundation for Dystonia Research (FDR) 1 miljoen euro aan hersenonderzoeker Bart De Strooper van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) om onderzoek te doen naar de hersenziekte dystonie.

Daarnaast legt het VIB ook nog eens 1 miljone extra op tafel,zodat de nieuwe onderzoeksgroep voor minstens vijf jaar aan de slag kan. Greet Ruelens kreeg zes jaar geleden te horen dat zij aan de ziekte leed, samen met haar partner Lieve Van Gorp richtte ze de stichting FDR op om het wetenschappelijke onderzoek naar dystonie te bevorderen, wat moet leiden tot betere therapieŽn.

Dystonie is een afwijking in de hersenen die de sturing van de spieren verstoort en aanleiding geeft tot spiercontracties met abnormale houdingen en bewegingen tot gevolg. Het betreft een vaak voorkomende hersenaandoening die in ons land naar schatting 10.000 patiŽnten telt. Er is tot nog toe nog maar weinig onderzoek verricht naar deze aandoening en er is bijgevolg ook nog geen therapie voorhanden om deze te genezen.

De nieuwe onderzoeksgroep onder leiding van De Strooper zal zich richten op het ophelderen van de oorzaken van de ziekte om zo op termijn de levenskwaliteit van de patiŽnten te kunnen verbeteren. Het is overigens voor het eerst in ons land dat een privťpartner en een onderzoeksinstelling samen een fonds oprichten voor onderzoek naar een ziekte.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 15 September, 2010 en 4746 keer gelezen.Reageer op dit bericht: