Rechter VS kraakt homoverbod leger.Verenigde Staten: een federale rechter van de Amerikaanse staat Californië heeft het beleid inzake homo's in het leger in strijd met de grondwet verklaard. Volgens de rechter is het Don't ask, Don't tell beleid in strijd tegen het eerste amendement dat gaat over de vrije meningsuiting.

Sinds 1994 werd er onder Bill Clinton een wet ingevoerd die stelt dat homo's niet in het leger mogen dienen. De Don't ask, Don't tell wet is bovendien een hypocriet beleid omdat het stelt dat wie zwijgt over zijn of haar seksuele geaardheid 'gewoon' kan dienen in het leger. Maar wanneer het uitkomt, sommigen worden verraden, anderen betrapt, volgt er een ontslag. Sinds de wet van kracht is zijn er al ruim 13.500 militairen ontslagen omdat ze homo of lesbisch zijn.

Landsadvocaten voerden aan dat de rechter die zopas de uitspraak deed geen landelijke bevoegdheid heeft, en verwijzen naar de Senaat die zich over de kwestie moet uitspreken. Het Huis van Afgevaardigden heeft de omstreden zwijgplicht voor homo's in het Amerikaanse leger in mei van dit jaar al herroepen.

President Barack Obama beloofde al meermaals werk te zullen maken van de afschaffing van het beleid dat homo's en lesbiennes in het Amerikaanse leger verbied. Stilaan wordt er werk van gemaakt maar we zijn nog lang niet waar we moeten zijn, klinkt het vanuit de Amerikaanse holebi gemeenschap, maar de eerste stappen zijn al wel gezet.

Eerder kon je bij ons lezen:
VS: Einde verbod holebi's in het leger, mét nog een grote maar...
Hoogste Amerikaanse militair wil homo’s openlijk in het leger.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 10 September, 2010 en 3232 keer gelezen.Reageer op dit bericht: