Fidel Castro: sorry aan alle homo's en lesbiennes.Cuba: de eerder teruggetreden Cubaanse leider Fidel Castro heeft in een interview met de Mexicaanse krant La Jornada erkend dat hij zelf verantwoordelijk was voor de vervolging van homo's in de jaren 60 en 70 in het communistische land.

"Ik was zelf verantwoordelijk voor deze vervolgingen, ik had eigenlijk niets tegen homo's maar het waren toen moeilijke tijden en er was steeds de dreiging van een oorlog waar al mijn energie naar uitging." Castro was leider van 1959 tot 2009 en geloofde toen dat seksuele diversiteit een corrupt gegeven was van het kapitalisme.

Tijdens Castro's bewind werden vele homo's en lesbiennes naar heropvoedingskampen gestuurd. In het interview liet Castro ook weten dat hij spijt heeft dat hij niet meer aandacht had voor homofobie. "In die tijd werden we regelmatig gesaboteerd, er waren vele aanvallen tegen ons, we hadden teveel problemen. Homoseksualiteit werd in 1979 uit het strafrecht gehaald en de wettelijke leeftijd om seks te mogen hebben met iemand van hetzelfde geslacht kwam er in 1992."

Sinds het aftreden van Fidel wordt het land bestuurd door broer Raul die zich samen met zijn dochter Mariela ontpopte tot een ware voorvechter van gelijke rechten voor holebi's. Mariela Castro, nichtje van Fidel, is hoofd van het nationale centrum voor seksuele opvoeding en is al jaren in de weer om holebi's gelijke rechten te geven, ze wil ook dat homo en lesbische koppels legale partnerschappen kunnen aangaan. Mariela zou erg veel invloed hebben op zowel haar vader als haar oom, ze is zelf ook lesbisch.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 01 September, 2010 en 3254 keer gelezen.Reageer op dit bericht: