Schoolboek leert dat holebi's ziek zijn.Polen: The Diversity Workshop, een Poolse holebi-organisatie, is niet blij met een schoolboek (foto) dat erg homofobisch is. De organisatie eist dan ook dat de Poolse regering een verbod op het boek 'opweg naar volwassenheid' afkondigt.

De Poolse holebi's stellen dat het boek, dat ook wordt gebruikt voor lessen seksuele opvoeding, niet door de beugel kan omdat het homoseksualiteit beschouwd als een ziekte waarvan je kan genezen. In het boek staat ook dat seksuele vergrijpen zoals verkrachting of grote lusten naar seks ertoe kunnen leiden dat iemand homo of lesbisch wordt.

Het Poolse ministerie van onderwijs zegt niets te kunnen doen en stelt dat het boek werd goedgekeurd door een adviesraad van experts, en dat scholen zelf mogen kiezen of ze het boek al dan niet gebruiken.

Volgens een woordvoerder van de holebi-organiatie is het boek schadelijk, vooral voor holebi-jongeren die nog in de kast zitten, omdat er geen aandacht uitgaat naar homofobie en discriminatie maar wel naar theorieën die stellen dat homoseksualiteit kan worden genezen, dat homoseksualiteit gevaarlijk is, en dat men homoseksualiteit vergelijkt met pedofilie en incest. Volgens de holebi woordvoerder getuigt het boek van een diep gebrek aan de sociale aanvaarding van holebi's in Polen.

Grzegorz Zurawski, woordvoerder van het Poolse ministerie van onderwijs zegt dat de holebi's beter gaan klagen bij leerkrachten die het boek gebruiken als ook bij de uitgevers ervan. Volgens Zurawski wordt er aan de experts verteld dat ze er moet op letten dat in schoolboeken geen racisme of discriminatie voorkomt. En dat er in het geval van dit boek geen sprake is van discriminatie. "We kunnen het boek niet zomaar verbieden omdat een groep mensen het niet eens is met de inhoud."

Polen behoort tot één van de meest homofobe landen binnen de EU. Enkele jaren geleden ging een Poolse politica de strijd aan tegen de Teletubbies die volgens haar homo zouden zijn. En vorig jaar was er politieke onrust over een homoseksuele olifant de dierentuin van Poznan had aangekocht. Ook het jaarlijks verbieden van de Gay Pride en de algemene homofobe houding van de Polen zelf doet er geen goed aan.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 August, 2010 en 2854 keer gelezen.Reageer op dit bericht: