Belgische campagne rond geweld tegen holebi's en flikken onderzoek.Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) komt dit najaar met een nieuwe campagne rond geweld tegen holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen). De campagne zal zich vooral richten op de politiecorpsen en op de holebi's zelf, om zo het aantal omhoog te krijgen en de politie alerter te maken.

Uit navraag bij de vele holebi organisaties in ons land, leerde De Lille dat geweld tegen homo's en lesbiennes niet zozeer een groeiend probleem is, maar wel dat de sfeer in bijvoorbeeld Brussel harder is dan in grootsteden als Antwerpen of Luik. Ook een enquete over diversiteit, onder de werknemers van de politie moet bijdragen tot minder homofobisch geweld.

Volgens de groene staatssecretaris vallen twee zaken regelmatig voor: "Enerzijds zijn er de homo's die hun geaardheid niet verbergen. Zij krijgen opvallend vaak te maken met verbaal geweld, maar dikwijls gaat het ook om duwen en trekken - Ún erger", verduidelijkt hij. "Anderzijds doen zich nogal eens feiten voor in besloten bars. Daar worden dan portefeuilles gestolen of klanten gevolgd wanneer ze vertrekken." Probleem bij dat laatste is vooral dat het om "gemakkelijke slachtoffers" gaat die vaak geen klacht indienen", merkt De Lille op.

"Daardoor krijgt de politie een onvolledig beeld van de problematiek en staat die niet bovenaan de prioriteitenlijst. En die straffeloosheid zet de daders dan weer aan hun activiteiten voort te zetten. Die "vicieuze cirkel" hoopt De Lille te breken. Met de campagne wil hij holebi's aanzetten sneller klacht in te dienen, maar de politie ook zover krijgen zelf te vragen of feiten eventueel te maken hadden met de geaardheid van de slachtoffers. Een campagne naar de daders lijkt hem minder zinvol. Doeltreffender is "maken dat de repressie volgt".

Daarnaast wordt er een grootschalig onderzoek gehouden onder de werknemers van de Belgische politie. Ruim 50.000 werknemers kunnen daarbij anoniem een vragenlijst invullen. Daarin komen vragen aanbod als: 'heb je overwogen om op je werk uit de kast te komen?', Ook wordt gevraagd of men wel al eens te maken heeft gehad met negatieve reacties vanwege de geaardheid van een collega en of men er moeite mee heeft om samen te werken met een homo of lesbische collega.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 23 August, 2010 en 3073 keer gelezen.Reageer op dit bericht: