Vlaams stylist Jani over kleding en homo zijn.Naar het strand? Plannen voor een heftig festivalweekend? Stylist Jani Kazaltzis, bekend van o.a 'Heren maken de man', weet precies wat je moet aantrekken om niet uit de toon te vallen. Elke dinsdagavond geeft hij dan ook stylingadvies in het Eén programma: '1000 Zonnen'. Hoog tijd dus om de ijdelheidsfactor van Jani, een Antwerpenaar met Griekse roots, eens te peilen. Dat doen we samen met televisieblad 'Primo Tv Gids' die de vragen stelde.

Of hij zelf veel geld uitgeeft aan kleding? "Dat valt best mee. Het voordeel van stylist zijn, is dat je goedkoper aan kleren geraakt. Bovendien koop ik alleen kleren als ik iets nodig heb. Natuurlijk probeer ik de trends te volgen, maar zeker niet slaafs. Als een kledingstuk mij niet voorbeeldig staat, laat ik de trend links liggen."

Ze zeggen dat mannen tegenwoordig meer geld uitgeven aan kleren dan vrouwen? "Mannenkleding is ook duurder. Een man kan geen rokje kopen van tien euro.? Enfin, hij kan dat wel, maar hij kan er niet in gaan werken (lacht) Zelfs het goedkoopste pak kost ruim 200 euro. Als vrouw kun je daar heel wat jurkjes voor kopen."

In Groot-Brittannië draagt één op de vier mannen wel eens vrouwenkleren. Heb jij je ooit al eens verkleed als vrouw? "Dat heb ik één keer gedaan, toen ik twaalf was. Ik heb echt niets tegen travestieten, maar b ij mezelf vind ik het verschrikkelijk. Ik heb nooit echt de drang gehad om dat te doen. Ik heb dan weer andere bizarre drangen. (lacht). Verder denk ik dat ze met vrouwenkleren in Groot-Brittannië T-shirts bedoelen. Als je heel mager bent, past een vrouwenmodel gewoon beter dan een mannenmodel. Ik heb dat probleem vroeger ook gehad, toen kocht ik vrouwenjeansbroeken omdat die beter pasten. Het is niet zo dat die Britse mannen allemaal rokken dragen, hé."

Over zijn homo zijn. Jani woont sinds drie jaar samen met zijn vriend, maar ze zien elkaar niet vaak. Gaat het daarbij om een lat-relatie? "Zo zou ik het niet noemen. Mijn vriend en ik zijn heel gehecht aan elkaar. We hebben een heel heftige relatie: hij is niet alleen mijn vriend, maar ook mijn beste vriend, mijn broer... Ik vertel hem alles. 's Avonds in bed zitten we vaak nog uren te lachen?. Op werkdagen is hij in Nederland, waar hij werkt, en zit ik hier alleen?. Telkens weer kijk ik uit naar vrijdagavond, want dan komt hij naar huis. Nu, op werkdagen zouden we toch geen tijd hebben voor elkaar. We zouden elkaar alleen maar op de zenuwen werken. In het begin was deze situatie wel wennen, want het eerste jaar waren we constant samen. Op zondag vertrekt hij weer naar Nederland en dan doet dat pijn. Maar toch zou ik het niet anders willen."

Stel dat er een pil zou bestaan om je hetero te maken, zou je die nemen? "Tien jaar geleden zou ik daar zeker ja op hebben geantwoord. Elke homo heeft wel problemen gehad met zijn coming out. Bij mijn ouders ging dat toch niet zo makkelijk. Nu zijn we beste vrienden, hoor, maar mijn vader is een echte Griek: een principeman. Hij had het er ontzettend moeilijk mee, en er ging veel ruzie mee gepaard. Ik denk dat vaders moeilijker aanvaarden dat hun kind homo is dan moeders. Dat hoor ik toch van veel homojongeren. Als je jong bent, weet je ook niet hoe je daarmee moet omgaan. Maar nu zou het zelfs omgekeerd zijn, als ik hetero zou zijn, zou ik een pil nemen om homo te worden."

Hoe oud was je toen je wist dat je op mannen viel? "Ik denk dat ik dat altijd heb geweten, want ik kan me geen leeftijd herinneren waarop ik het wist. Maar pas op mijn twintigste heb ik mij geout. Daarvoor ben ik nog met meisjes geweest. Mijn eerste lief heette Jessica. Ik ben opgegroeid in een wijk in Genk, en daar had je redelijk veel macho's rondlopen. En dan doe je mee hé. Ik liep rond met een jeansvest met Iron Maiden, een strakke jeans en sneakers. Eigenlijk was ik vroeger een hardrocker die stiekem naar Mariah Carey luisterde. (lacht)."

Daarnaast blijkt uit het interview dat Jani veel geld uitgeeft aan ondergoed, niets tegen winkel Zeeman heeft maar er toch niet gaat winkelen omdat dat volgens hem als stylist niet kan. Sporten doet hij naar eigen zeggen veel te weinig en roken doet hij wel en niet. "Ik ben eigenlijk allang gestopt met roken, maar toch steek ik af en toe nog een sigaret op. Overdag probeer ik dat te vermijden, ik rook er maximaal drie per dag." Het vriendje van Jami is tegen roken. "Maar als hij er is, heb ik geen zin in een sigaret." (lacht). maar wij denken misschien wel daarna...

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 22 August, 2010 en 12332 keer gelezen.Reageer op dit bericht: