Holebi discreet op Expo 2010, met enkele Chinese homo's.China: Erik Bruyland, werkzaam voor het blad Trends, had in Sjanghai een korte ontmoeting met enkele Chinese homo's die een kort 'little gay weekend vierden waarbij ze samen enkele landenpavilojoenen bezochten, zo ook het Belgische pavilioen waar Bruyland de jongens sprak.

Recent besliste het bestuur van Sjanghai dat de tweede editie van de Gay Pride, dit jaar verplaatst wordt naar november, totdat de Wereldexpo haar deuren heeft gesloten. In de zomer van 2009 organiseerde Shanghai voor het eerst een Gay Pride, maar stel u daar vooral geen luidruchtige carnavaleske optocht bij voor zoals in de meeste Europese steden.

Homoseksualiteit is dan niet langer illegaal in China, maar moet discreet en vooral niet aanstootgevend zijn. "We hebben onze vrijheid en ontmoetingsplaatsen, maar zoals andere minderheidsgroepen - de Tibettanen bijvoorbeeld die hun eigen tempels hebben -, mogen we de openbare orde niet verstoren," aldus Liu.

"Hier valt het op hoe pragmatisch de Chinese leiders kunnen zijn: er zijn in dit land percentsgewijs evenveel holebi’s als om het even waar in de wereld, maar het geleidelijk neerhalen van taboes rond homoseksualiteit biedt ook een uitweg voor het overschot aan mannen. Want door het beleid van slechts één kind per gezin (en een voorkeur voor jongens) telt China gemiddeld 123 mannen voor 100 vrouwen," aldus Bruyland

"Taboes en tradities zijn echter hardnekkig, dus organiseren sommige bars in Sjanghai ‘holebi-huwelijksmarkten’. Niet tussen partners van hetzelfde geslacht, maar tussen homo’s en lesbiennes. De schijnhuwelijken worden zelfs door de ouders van beide partners georganiseerd: het koppel zal geregeld thuis komen eten zonder dat de buren argwaan krijgen. Probleem van de baan en naar de buitenwereld toe is de eer gered. Niemand verliest zijn gezicht; iedereen is ‘gay’."

Extra info: De Wereldtentoonstelling loopt dit jaar van 1 mei tot 31 oktober en gaat dus door in Shanghai, de grootste stad van China. Het thema van dit jaar is: Betere Stad - Beter Leven (Better City – Better Life). Meer dan 180 landen nemen deel aan de wereldtentoonstelling, de meesten hebben hun eigen standje. Op 18 mei 2009 stelde België officieel zijn paviljoen voor de Expo 2010 voor. Het totale project heeft een oppervlakte van 5 600 m². Naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2010, zal in het paviljoen eveneens de expositiehal van de Europese Unie ondergebracht worden.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 20 August, 2010 en 2720 keer gelezen.Reageer op dit bericht: