Vlaamse homo's en biseksuelen weten niet dat ze hiv besmet zijn.Volgens het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde is ruim 15 procent van de Vlaamse homo's en biseksuele mannen niet op de hoogte van het feit dat hij drager is van het hiv virus.

Mannen die seks hebben met mannen, moeten zich hiervan bewust zijn, aldus het instituut, dat onderzocht hoe vaak hiv voorkomt in het uitgaansleven van homo en biseksuele mannen in Vlaanderen. Men ondervroeg 658 mannen en jongens en liet hen in functie van het onderzoek geregeld testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa's).

Uit het onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de mannen de voorbije 12 maanden een hiv-test lieten uitvoeren, en dat driekwart van hen een condoom gebruikte met de laaste losse partner. Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, noemt de cijfers hoopgevend.

Op plaatsen waar hiv het meeste voorkomt ziet men een daling van condoomgebruik, meer druggebruik en meer soa's. Het gaat daarbij dan vooral om seksclubs, waar volgens het onderzoek ruim 15 procent van de mannen hiv heeft. Het hoge percentage zou verklaarbaar zijn door het feit dat het gemiddeld gaat om een ouder publiek met een hogere frequentie aan sekscontacten.

Op plaatsen waar men minder of niet gericht is op seksueel contact is slechts 5 procent van de mannen besmet. In holebicafés en op jongerenfuiven blijkt 2 procent drager van het virus te zijn. Een op drie homo's zou zowel een vaste als losse contacten hebben. Uit eerder Nederlands onderzoek bleek dat zowel homo's als hetero's vaak niet weten dat ze hiv hebben.

Extra info: Niet alleen homo's lopen een risico op het krijgen van hiv. Het aantal infecties via heteroseksuele contacten vormen elk jaar de meerderheid van de gediagnosticeerde infecties. (zij vertegenwoordigen 67 procent van de infecties). Het aantal infecties gediagnosteerd bij homo en biseksuele mannen gaan wél in stijgende lijn. Men vermoed dat bij deze laatste doelgroep 'condoommoeheid' is opgetreden. Info: Wat zijn Soa's en wat is hiv?: Klik hier. Website Sensoa: Klik hier. en Website Mannenseks: Klik hier.

Eerder kon je bij ons lezen:
9000 Nederlanders, homo en hetero, weten niet dat ze hiv hebben (nov 2009).
Anale seks is niet enkel iets van en voor homo's (nov 2009).
Een kleine greep uit ons overige (Holebi & Hetero) nieuws:
Biseksualiteit is slecht voor de gezondheid, aldus actrice.
Bejaarde die met lijken samenwoonde mag ze houden.
Homo, Lesbisch of Bi?: Wordt weer Hetero...
George Michael opnieuw in aanvaring met de politie.
Ook Belgische holebi senioren tellen mee...
De nieuwe ZiZo (holebi-zine) is weer uit - editie juli-augustus.
Studentengroepen mogen geen homo's en lesbiennes weigeren.
Uniek: Oscar kreeg twee nieuwe achterpootjes.
Lesbisch koppel schrijft boek: liefde, hilarisch, sexy en aangrijpend.
Zanger Gordon gaat zijn toyboyke trouwen.
Meer Holebi & Hetero nieuws: Klik hier.

Bron: demorgen.be en holebi.info

Dit bericht is gepost op 08 July, 2010 en 4929 keer gelezen.Reageer op dit bericht: