Open-vld holebi-meter: Ik huiver van holebi-tolerantie'.Holebi-tolerantie - ik huiver van het woord alleen al! - is al te vaak een zwart-wit verhaal!

Het ene moment ben je dolgelukkig te vernemen welke inspanningen Ford Genk levert om de discriminatie van holebi's op de werkvloer weg te werken. Het bedrijf won in Vlaanderen de tweejaarlijkse Rainbowaward voor meest holebivriendelijk bedrijf net als de Bank of New York Mellon in Brussel en Ion Beam Applications in Wallonië. Applaus!

Maar nog geen dag later hoor je dan weer wat voor een mensonterende anti-holebiwet de regering in Oeganda klaarstoomt. Die voorziet in een levenslange celstraf voor seksuele daden tussen personen van hetzelfde geslacht.
Er is sprake van gevangenisstraffen van minstens zeven jaar voor eenieder die bijdraagt aan, zich medeplichtig maakt aan of samenzweert met het oog op het tot stand komen of aanmoedigen van een homoseksuele relatie. Op homoseksuele relaties met minderjarigen zou de doodstraf komen te staan, een straf die ook zou gelden voor beschuldigden die seropositief blijken.

Het is de zoveelste keer dat holebi’s in Afrika worden belaagd. Oeganda was al één van de landen waar holebi’s op de zwarte lijst stonden, maar blijkbaar volstond dat nog niet en moet er nu een tandje bijgestoken worden om hen te sturen naar waar ze volgens de lokale gezagsdragers thuishoren: de gevangenis of, liever nog, de échte hel..

Maar denk nu niet dat deze homohaat een typisch Afrikaans fenomeen is!

De basis van de homohaat in Afrika is immers terug te voeren op de tijd van het kolonialisme en de kerstening van het zwarte continent. Bovendien moet je vanuit Brussel nog geen 1000 kilometer rijden om in landen te komen waar homofilie op zijn zachtst gezegd niet getolereerd wordt. Polen is het voorbeeld bij uitstek!

Hoe kunnen we een dergelijke houding in het Verenigde Europa nog langer tolereren?België is holebi-vriendelijk. Dat zal niemand ontkennen. Om op onze lauweren te rusten is het helaas nog veel te vroeg. Er heerst nog veel schijntolerantie. Daarom moeten wij via alle mogelijke wegen moeten wij aan de kar blijven trekken om homofobe standpunten of acties die gelijkberechtiging en maatschappelijke aanvaarding van holebi's in de weg staan, uit de wereld te helpen.

Op 28 augustus 1963 had Marthin Luther King zijn bekende ‘dream’. In alle bescheidenheid, ik heb er ook een: ooit zal het woord ‘holebi’ overbodig zijn. Het zal er niet meer toe doen of je holebi, hetero, transsexueel of wat dan ook bent. Ook een holebimeter in het Parlement zal niet meer nodig zijn. Tot die dag aanbreekt zal ik me via mijn politiek mandaat én op persoonlijk vlak, onverminderd blijven inzetten om deze pijnlijke discriminatie naar de voltooid verleden tijd te schoppen!

De dag dat ik mag vaststellen dat ik mezelf als holebimeter overbodig heb gemaakt, zal mijn droom pas waarlijk vervuld zijn.

Katia della Faille
Holebimeter Open Vld in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Dit bericht is gepost op 24 May, 2010 en 5379 keer gelezen.Reageer op dit bericht: