Vlaamse homo arbeiders hebben nog vaak last van stereotiep gedrag.Nog steeds hebben Belgische homo arbeiders en techniekers op de werkvloer te maken met zinspelingen en grapjes rond hun seksuele geaardheid die bijna altijd verwijzen naar stereotypes over homos en lesbiennes. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR).

De grapjes draaien vaak rond dezelfde sterotypen zoals 'vrouwelijke' mannen, en 'mannelijke' vrouwen, maar ook over een losbandig privťleven en aids. De meesten ontwikkelden zogenaamde 'waakzaamheidsstrategieŽn' om met situatie om te gaan waarbij het seksuele geaardheid direct of indirect het onderwerp was van een grap.

Hoewel deze situaties de meeste homos relatief weinig raakt, kunnen ze bij sommigen toch leiden tot depressies en angsten. Daarnaast kan het repetitief karakter en de vaak kwetsende, zelfs agressieve bedoelingen van discriminaties een eŽel gevoel van onbehagen op de werkplek scheppen.

Het Centrum stelt vast dat in een collectieve professionele cultuur waar "mannelijke kenmerken" hoger ingeschat worden worden, mannen een zekere druk kunnen ervaren tot het stellen van machogedrag. Om de onthulling van hun seksuele geaardheid te voorkomen of te vermijden dat die te hard op de voorgrond komt, ontwikkelen de meeste homos een doelgericht gedrag om er voor te zorgen dat men hun mannelijke kwaliteiten niet in vraag stelt.

Bijna een kwart van alle meldingen over seksuele geaardheid hebben betrekking op de arbeidsmarkt. Het Centrum liet in 2008 al een studie uitvoeren over de negatieve ervaringen op de werkvloer van homo's. Omdat de meerderheid van de ondervraagden hoog opgeleid was, kwam er een vervolgonderzoek dat zich richtte op arbeiders en techniekers. De studie, gebaseerd op 23 diepte-interviews, is de eerste in BelgiŽ die deze kwestie aankaart.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 May, 2010 en 5312 keer gelezen.Reageer op dit bericht: