35.000 holebi's min afwezigen in Brussel waaronder vele politici.Vandaag trokken ruim 35.000 homos, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en sympatisanten door de Brusselse straten voor de jaarlijkse Belgische Gay Pride parade.

Dit jaar ging de pride van start onder een nieuwe naam: Belgian Pride Parade, voorheen bekend als de BLGP (Belgian Lesbian and Gay Pride). De optocht verliep zonder incidenten. Deze vijftiende editie scoorde veel beter dan vorig jaar, toen liepen er ruim 25.000 mensen mee in de optocht voor gelijke rechten.

Voor de editie van De Pride 2010 werden enkele prioritaire eisen in de kijker geplaatst:
- Daadkracht bij het realiseren van de brede EU-Kaderrichtlijn over antidiscriminatie.
- Politieke moed voor het wegwerken van de lacunes in de wetgeving over homo en lesbisch ouderschap.
- Strijd tegen genderstereotypen.
- Aandacht voor de rechten van holebi's in Afrika en het Midden-Oosten.

Onder de vele holebi's en transgenders waren er ook tal van politici aanwezig. FDF, N-VA, CD&V, PS, Groen!, Ecolo en Open Vld stuurden een afvaardiging naar de hoofdstad. Biji die laatsten waren ook niemand minder dan voorzitter Alexander De Croo en ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom aanwezig.

Allochtone holebi's:
Vrijdag verscheen in de pers een mededeling dat Merhaba, dé vereniging voor allochtone holebi's uit Maghreb-landen, het Midden-Oosten en Turkije niet zouden mee lopen in de Gay Pride parade. Catherine Gouffau van Merhaba legde uit waarom:

'Enerzijds omdat de traditioneel Westerse benadering waarin alles draait om Coming Out ons niet ligt en anderzijds omdat de parade geen antwoord biedt op de noden van het merendeel van ons doelpubliek. Merhaba vertrekt vanuit de belevingswereld van haar doelgroepen. Voor velen bevestigt de Pride de vooroordelen over holebi's. De media toont vooral de spectaculaire kant, die van de blote konten met roze pluimen. Dat draagt bij tot een verkeerde beeldvorming over holebi's en helpt het discours niet vooruit", aldus Gouffau.

"We werken vooral met allochtone jongeren met roots in de Maghreb, Midden-Oosten en Turkije. In die landen is homoseksualiteit zeker geen evidentie. Daar leeft nog sterk het idee dat homoseksualiteit tot het westen behoort. Als je dan op televisie die blote konten ziet, is dat voor onze leden -en zeker voor hun omgeving- vrij shockerend. Het draagt niet bij tot het open denken. Merhaba zou de Pride optocht liever anders zien: 'We denken dat die Gay Pride veel serener kan. Indien iedereen op een heel serene manier door de straten zou stappen, dan zou je al een heel ander beeld krijgen dan vandaag".

De Belgian Pride is een organisatie van de drie zogenaamde LGTBQI-federaties (Lesbian, Gay, Bisexuals, Trans, Queer, Intersexual): Arc-en-Ciel Wallonie, het Vlaamse Çavaria (voorheen de Holebifederatie) en Het Regenbooghuis van Brussel.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 15 May, 2010 en 3967 keer gelezen.Reageer op dit bericht: