Kinderen vaker enige overlevende bij vliegtuig crash.Het mag een wonder heten dat de kleine Ruben (foto) de vliegtuigcrash in LibiŽ, Tripoli, als enige overleefde. Maar naar het schijnt gebeurd het wel meer dat kinderen zulke grote rampen als enige overleven.

Pas vandaag werd bekend dat de jongen 9 is, Ruben heet en uit Nederland afkomstig is. Zijn vader, moeder en broertje overleefden de crash niet. Ruben heeft enkele botbreuken een hersenschudding en is verschillende malen geopereerd. Hij zal weldra worden opgevangen door een oom en tante. B

Het lijkt een wonder maar dat een vliegtuig in miljoenen stukjes uiteenspat, 103 inzittenden op slag dood zijn, waaronder 70 Nederlanders en 2 Belgen, en dat een klein kind de ramp overleefd. Toch komt het vaker voor dat een enkele passagier zo een vernietigende ramp overleefd, en vaak zijn het kinderen? Sinds 1970 hebben vijftien mensen als enige een grote vliegramp overleefd, daarvan waren zeven nog kind.

Bij een crash in Detroit in 1987, kwamen 149 mensen om, maar overleefde een kind van vier. Bij een ongeluk in Colombia, in 1995, had de negenjarige overlevende slechts een gebroken arm, 46 anderen waren dood. In 1997 overleefde een baby van 12 maanden een crash in Vietnam die 59 mensen het leven kostte.

"Het is een wonder dat er iemand levend uitkomt," stelde de Nederlandse luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. "Maar kinderen hebben minder massa. Dat is net zoiets als dat je van de trap valt: bij een volwassene is dat schadelijker dan bij een kind, omdat ze lichter zijn." Dat de jongen in zijn stoel is blijven zitten, heeft zijn leven gered, meent Baksteen. "Als hij niet in zijn stoel had gezeten, had hij het niet overleefd. Als kind had hij wat meer ruimte voor zich, omdat hij kleiner is. En door zijn lagere massa heeft hij minder kracht op de stoel uitgeoefend, waardoor het allemaal bleef zitten."

Idem ging het verhaal van de 12-jarige Bahia Bakari, die als enige een vliegramp van Yemenia Airlines overleefde. Haar vliegtuig stortte vorig jaar bij de Comoren in de Indische Oceaan. 153 mensen waren aan boord, alleen zij overleefde. Het meisje werd tien uur na de crash door reddingswerkers uit zee gehaald. Idem dito met de 17-jarige Juliane KŲpcke. Haar vliegtuig ontplofte in een onweersstorm in 1971, boven de jungle van Peru. Vastgesnoerd in haar stoel viel ze drie kilometer. Wonderbaarlijk genoeg overleefde zij, maar 97 andere inzittenden, onder wie haar moeder, niet. Ze werd pas tien dagen na de crash opgepikt door enkele houthakkers.

Tips om een vliegtuigcrash te overleven volgens experts zijn: vind een zitplaats bij een uitgang; luister naar de veiligheidsinstructies; drink geen alcohol; let goed op tijdens opstijgen en landen. Ook kan een plekje achterin het vliegtuig beter zijn; vliegtuigen vliegen immers niet achterstevoren tegen een berg.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 13 May, 2010 en 5737 keer gelezen.Reageer op dit bericht: