Groep homo's en lesbiennes aangevallen in Litouwen.Litouwen is sinds 2004 lid van de Europese Unie waar mensen en holebi rechten beschermd zijn. Of zouden moeten zijn... de eerste Gay Pride waaraan 500 mensen deelnamen is geëindigd in mineur. De politie moest ingrijpen met traangas om de groep van ruim 2000 tegenbetogers in de hoofdstad Vilnius tegen te houden. 19 van hen werden gearresteerd.

Litouwen had deze opkomst van holebi's verboden maar dat werd vernietigd in een hoger beroep. Ook in 2007 en 2008 verbood het land homo's, lesbiennes, biseksuelen en sympathisanten op straat te komen voor gelijke rechten.

Gisteren ging de eerste Gay Pride (Baltic Pride) ooit in Litouwen door maar de mars voor meer tolerantie voor holebi's liep uit in aanval van ruim 2000 homofoben. De ruim vijfhonderd holebi's en sympathisanten werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk waarna de politie ingreep met traangas om de heethoofden te kalmeren.

Toch was er nog één lichtpuntje. Het slotfeest is uiteindelijk nog kunnen doorgaan met veel muziek, regenboogvlaggen en opgetogen mensen. Daarnaast prijzen de organisatoren de politie voor hun inzet en spreken van 'een beslissende stap naar grotere tolerantie'. Het Litouwse tv-journaal berichte bovendien uitvoerig over de Baltic Pride-demonstratie. Er werden beelden vertoond van vrolijke Pride-deelnemers en gevechten tussen politie en homofoben.

In Litouwen rust nog altijd een taboe op homoseksualiteit onder brede lagen van de merendeels katholieke bevolking. Tot 1993, twee jaar nadat het land onafhankelijk was geworden van de uiteenvallende Sovjet-Unie, waren relaties tussen mensen van dezelfde sekse nog verboden.

Op 15 Mei gaat in Brussel de 15de editie door van de Belgische Gay Pride. Eén van de strijdpunten dit jaar is: Daadkracht bij het realiseren van de brede EU-Kaderrichtlijn over antidiscriminatie. Meer info: Klik hier.

Eerder kon je bij ons lezen:
Litouwen: Holebi’s binnenshuis gestuurd voor het imago van het land.
Een kleine greep uit ons overige (holebi & hetero) nieuws:
Officiële cijfers homofobie in Belgié wijzen op onderrapportering.
Boy George komt...
Opnieuw homo aangevallen in Nederland.
Soort leeft al miljoen jaar door vrouwtjes die geen mannetje nodig hebben
Filmfestival van Cannes lanceert Roze Palm.
Biseksuele agente klaagt lesbische collega's aan.
Kinderen en tieners zijn spontaan homoseksueel.
Meer Holebi & Hetero nieuws: Klik hier.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 09 May, 2010 en 3610 keer gelezen.Reageer op dit bericht: