Obama maakt nieuwe beloften tegenover homo en lesbi soldaten.Amerika. In zijn State of the Union heeft de Amerikaanse President Barack Obama (foto L) beloofd om dit jaar een einde te maken aan het verbod voor homo en lesbi soldaten om openlijk in het leger te dienen.

Hij sprak: “Dit jaar zal ik samenwerken met het Congres en het leger om uiteindelijk de wet te herroepen, die homo's en lesbiennes in het leger verbiedt om openlijk te dienen. Zij moeten in de mogelijkheid zijn om hun land, waarvan ze zoveel houden, te dienen, ongeacht van wie ze houden. Het is het juiste ding om te doen.”

De wet waarover het gaat is de ‘Don’t Ask, Don’t Tell Law’ die van kracht ging in 1993, onder president Bill Clinton. President Barack Obama beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om deze wet te herroepen. Holebi organisaties klagen over de traagheid waarmee hij dit doet. Obama kan dit ook doen door een uitvoerend bevel te ondertekenen, maar dit zou geen blijvende oplossing bieden. Over concrete stappen is nog niet gesproken. Misschien dat de president kan bereiken dat terwijl deze wet nog van kracht is, er geen verdere ontslagen vallen op grond van homoseksualiteit. Tot hiertoe vielen er ongeveer 13.000 ontslagen.

De republikeinse senator John McCain (foto R) gaat niet akkoord met het herroepen van dit verbod, nu het leger nog verwikkeld is in twee oorlogen. Dit beleid was succesvol de laatste 15 jaar en in tijd van zo’n internationale strijd is het veranderen van beleid nooit juist, aldus McCain.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 29 January, 2010 en 3405 keer gelezen.Reageer op dit bericht: