Vlaamse Homofobie en Homofolie prijzen uitgereikt.Afgelopen zaterdag (16.01) werden na jaarlijkse gewoonte de winnaars van de Folie- en Fobieprijs van Çavaria (voorheen de holebifederatie) 2009 bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Çavaria.

De folieprijs ging naar de Belgische wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) die baanbrekend werk verrichtten in verband met aids en hiv. Ali Abdusalam Treki, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, ontving de fobieprijs. Hij sprak zich in zijn eerste publieke speech uit tegen de wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit.

De Folieprijs werd uitgereikt voor het baanbrekende werk dat Belgische wetenschappers van het ITG verrichten in de strijd tegen hiv en aids. Peter Piot deed vanaf de jaren '80 pionierswerk op dat vlak en werd later Algemeen Directeur van UNAIDS. In die hoedanigheid noemde hij op de Wereld Aidsconferentie in Mexico-stad (2008) "homofobie één van de vijf belangrijkste redenen waarom we de strijd tegen aids nog niet gewonnen hebben". Toen professor Piot de Belgische onderzoeksgroep aan het ITG verliet, in 1994, nam professor epidemiologie Marie Laga de fakkel van hem over. Zij coördineert er nog steeds het aidsonderzoek en ontving de Folieprijs uit de handen van Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.a).

Mieke Stessens: "We zijn trots op onze wetenschappers en hun niet aflatende strijd tegen hiv en aids. We zijn nog meer trots omdat mensen als Piot en Laga het belang van de doelgroep homomannen steeds benadrukken, in België en wereldwijd. Dat is nodig, in België, omdat het aantal besmettingen bij homomannen dramatisch toeneemt. Wereldwijd, omdat homo's overal bestaan en kwetsbaar zijn voor besmetting, ook in landen waar volgens de leiders "geen homoseksualiteit bestaat".

De Fobieprijs ging naar Ali Abdusalam Treki, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. Tijdens zijn eerste publieke speech sprak hij zich uit tegen de wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit. Deze decriminalisering werd gevraagd in een Nederlands/ Franse resolutie. Treki zei "dat hij daar als moslim niet voor kan zijn en dat homoseksualiteit door de meerderheid van de wereldbevolking niet geaccepteerd wordt.

Mieke Stessens: "Het kan niet dat een man in zo'n belangrijke functie binnen de VN, deze uitspraak doet. Hij gebruikt religie als argument om het strafbaar stellen van homoseksuele daden te rechtvaardigen. Dat is gevaarlijk en Çavaria moet zich hiertegen verzetten. Religie moet een persoonlijke zaak en keuze zijn. Wetgeving, zoals het al dan niet beschermen van holebi's en transgenders, moet los staan van religie."

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 January, 2010 en 2683 keer gelezen.Reageer op dit bericht: