Vlaamse holebi's hebben ruzie met minister Vandeurzen.Naar aanleiding van de bekendmaking van de homofobie en homofolie prijzen is er wat onenigheid ontstaan tussen Vlaamse holebi's en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Çavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgendergroepen, reikt elk jaar de homofobie en de homofolie prijzen uit, aan mensen die homo's en lesbiennes schaden, haten of liefhebben. Bij de genomineerden van dit jaar ook minister Vandeuren, omdat het transgenderthema in zijn beleid geen aandacht krijgt. Het staat niet in zijn beleidsnota, terwijl deze doelgroep wel is opgenomen in het regeerakkoord. Ook het holebithema komt binnen het welzijnsbeleid sinds jaren weinig aan bod.

In eerste instantie wilde minister Vandeurzen niet reageren, maar na herhaaldelijk aandringen van Çavaria nodigde hij hen dan toch uit tot een gesprek. Minister Vandeurzen stelt dat de doelgroep transgenders niet voorkomt in zijn beleidsnota, omdat ze niet tot welzijn, zijn bevoegdheid, behoren. "Dat is in tegenstelling met wat in het Regeerakkoord staat", stelt Mieke Stessens van Çavaria.

Ze citeert: “Samen met de holebi- en transgendergemeenschap ontwikkelt de overheid een welzijns-, gezondheids-, gezins-, jeugd- en onderwijsbeleid dat actief inspeelt op de specifieke noden en behoeften van de doelgroep. We binden de strijd aan met de stereotiepe opvattingen over holebi’s en transgenders”. Acties voor transgenders vallen dus niet enkel onder de bevoegdheid van de minister van Gelijke Kansen. Het is wel zo dat de minister van Gelijke Kansen er, binnen de zogenaamde Open Coördinatie Methode, moet op toezien dat alle collega-ministers aandacht hebben voor gelijke kansen binnen hun specifieke domein.

De welzijnsproblemen bij transgenderpersonen zijn groot: een reden temeer om er vanuit het welzijnsbeleid aandacht aan te besteden. Uit recent onderzoek ('Leven als transgender in België', Joz Motmans, 2009) blijkt dat transgenderpersonen erg kwetsbaar zijn. 60% van de transgenderpersonen heeft medische of psychologische hulp gezocht met betrekking tot hun genderidentiteitsproblemen. 62,3% van de respondenten heeft al zelfmoord overwogen; 22% heeft een zelfmoordpoging achter de rug. Deze schokkende cijfers tonen dat het bestaande aanbod aan transspecifieke hulpverlening niet volstaat. Deze doelgroep met haar specifieke noden doodzwijgen, is daarom een slecht idee.

Daarnaast wil Çavaria nogmaals aanhalen dat het ook met het welzijnsbeleid ten aanzien van holebi’s sinds jaren pover gesteld is. Holebi’s zijn een extra kwetsbare groep in de samenleving, dus zij verdienen extra aandacht in het beleid. In het welzijnsbeleid is die aandacht er nooit geweest. Zo wordt de Holebifoon bijvoorbeeld niet gesubsidieerd door de minister van Welzijn, in tegenstelling tot zowat alle andere telefonische hulplijnen. Mieke Stessens: “Wij kijken uit naar het gesprek met de medewerkers van de minister. Hopelijk kunnen daar de fundamenten gelegd worden voor een constructieve en vruchtbare samenwerking.”

Via de Nederlandse site van de Gaykrant vernamen we nog het volgende: Op Facebook is de bekende Antwerpse middenstander Nico Volckeryck inmiddels een groep gestart om Vandeurzen te steunen. “Deze nominatie is te gek voor woorden. Als in Antwerpen het lesbisch meisje Laila Hachichi mede wegens haar geaardheid wordt gedood door heet water over haar hoofd te gieten, dan hoor je Çavaria niet. Dan vinden ze het niet de moeite om te reageren, terwijl het wellicht om de grootste antihomodaad uit de Belgische geschiedenis gaat. En nu zouden ze een bekwaam en eerlijk minister als Vandeurzen die zich altijd voor alle minderheden heeft ingezet, die homofobieprijs geven. Kan niet!”

Volgens Volckeryck staat er helemaal “niets tegen homo’s en lesbiennes” in Vandeurzens’ beleidsnota. Hij denkt dat het om een partijpolitieke afrekening gaat. “Çavaria is geen pluralistische organisatie meer, ze is sterk partijpolitiek gekleurd door extreem-links en de groenen.”

Verklarende Woordenlijst van Çavaria:
- Transgender: wordt gebruikt als overkoepelende term voor travestie, transgenderisme en transseksualiteit en alle andere vormen van gendervariantie. Deze term verwijst niet naar een probleem of stoornis en vermijdt zo stigmatisatie en/of medicalisering van de conditie.
- Genderidentiteit: de innerlijk beleefde manier van vrouw en/of man zijn.
- Genderexpressie: het uiten van het innerlijk beleefde gendergevoel, via taal, kleding, gedrag, haartooi enzovoort.
- Genderisme: discriminatie op basis van een afwijkende genderexpressie of –identiteit (cf. racisme, seksisme, ...).
- Holebi: Ho staat voor Homo, Le staat voor Lesbisch en Bi staat voor Biseksueel.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 08 January, 2010 en 3738 keer gelezen.Reageer op dit bericht: