Vlaamse holebi's eisen 5 min politieke moed voor lesbisch vaderschapsverlof.Çavaria eist vijf minuten politieke moed voor lesbisch vaderschapsverlof.

Op 21 november ging de 23ste editie van de L-day (Lesbiennedag), georganiseerd door Folia vzw, door. Mede daarom vraagt de holebi belangen vereniging Çavaria aandacht voor hiaten in de regelgeving inzake lesbisch ouderschap.

Çavaria wil dat het vaderschapsverlof eindelijk geslachtsneutraal gemaakt wordt, zodat lesbische meemoeders ook recht krijgen op tien dagen verlof na de geboorte van hun kind.

Çavaria vraagt vijf minuten politieke moed om het vaderschapsverlof te veranderen in een geslachtsneutraal verlof zoals bijvoorbeeld 'partnerverlof' of mee-ouderverlof.' Daarnaast brengt Çavaria twee andere ouderschapskwesties onder de aandacht: erkenning door de meemoeder en het probleem van de 'clandestiene moeders'.

Çavaria vraagt met aandrang dat het vaderschapsverlof eindelijk geslachtsneutraal gemaakt wordt. Een meemoeder wiens partner bevalt, heeft geen recht op de tien dagen verlof waarop een vader die een kind krijgt, wel recht heeft. Volgens Çavaria zou dit snel opgelost kunnen worden, als politici maar even de moeite zouden nemen om deze wettekst aan te passen.

Yves Aerts, Çavaria,: "Dat is een absurde situatie. Een meemoeder is ook ouder, net zoals een heteroseksuele vader ouder is van zijn kind. Een werkgever kan van een vrouw die net mama geworden is, toch niet verwachten dat ze de dag na de bevalling van haar partner, gewoon gaat werken? De werkgever is nochtans niet verplicht om tien dagen verlof toe te kennen aan deze vrouwen, want het vaderschapsverlof kunnen zij niet gebruiken. Bij Çavaria - en bij sommige andere werkgevers - krijgen meemoeders wel 'meemoederverlof'. Dit wordt dan grotendeels door de werkgever zelf betaald en niet door de sociale zekerheid".

Ook voor adoptie vraagt Çavaria een makkelijker alternatief: erkenning door de meemoeder. Adoptie blijft een omslachtige procedure met veel administratie, die meer dan zes maanden duurt en ook niet kosteloos is. Bovendien moet de meemoeder eerst een tweedaagse cursus volgen bij Kind en Gezin, om dan van de jeugdrechter een bekwaamheidsattest te krijgen. Dit heeft ook tot gevolg dat het kind aanvankelijk in het bevolkingsregister komt alsof hij maar één ouder heeft: de biologische moeder. De meemoeder heeft de eerste maanden juridisch geen enkele band met haar kind.

Yves Aerts: "Een ongehuwde heteroman kan, als zijn partner bevalt van een kind, dat kind eenvoudig erkennen bij de burgerlijke stand, zelfs nog voor het geboren is. Als dit ook voor meemoeders mogelijk zou zijn, zou dat een grote stap vooruit betekenen. Er zou geen rechtsonzekere periode meer bestaan en geen lange procedure voor de rechtbank meer nodig zijn".

Tenslotte wordt aandacht gevraagd voor de 'clandestiene moeders'. Dat zijn meemoeders van wie de relatie met hun partner verbroken werd voor de openstelling van adoptie. Zij hebben nooit de kans gehad een juridische band te verwerven met hun kind.

Yves Aerts: "Met de openstelling van adoptie zijn we een grote stap vooruit gegaan voor de juridische regeling van lesbisch ouderschap. Toch is niet alles in kannen en kruiken. We moeten hier bij onze politici op blijven hameren, tot er volledige gelijkheid is."

Eerder kon je bij ons lezen:
Jean-Jacques De Gucht wil meemoederschap bij lesbische koppels realiseren.
Lesbisch ouderschap in Belgie, een gesprek met Nele en Sophie.

Bron: cavaria.be

Dit bericht is gepost op 12 December, 2009 en 2628 keer gelezen.Reageer op dit bericht: