Jef Neve, soundtrack de helaasheid der dingen, Humo sprak met hem.Deze week in Humo: Neve & Nichten: Jazzpianist Jef Neve, 32, is naast occasioneel hulpverlener vooral componist en pianist. Hij heeft al een heel oeuvre, dat zowel jazz als klassiek bestrijkt, en nu heeft hij ook nog de filmmuziek voor de gedoodverfde kaskraker: 'De helaasheid der dingen' geschreven. Een korte impressie van het vijf bladzijde tellende interview met de Vlaamse jazzpianist en componist Jef Neve, uit Humo van dinsdag 13 oktober.

'T is moeilijk om te accepteren dat je homo bent.
Neve tourt momenteel met de New Yorkse zanger José James in binnen- en buitenland met 'Facing East', een eerbetoon aan de jazz van de oerkracht John Coltrane. In zijn studententijd begeleide hij de Boysband Get Ready wat hem financieel een dikke boterham bezorgde.

Op zijn negentiende kwam hij uit de kast als homo, daarover zegt hij in Humo: "Eerder had ik het niet gedurfd. Ik zat op een jongensschool in Geel, tweeduizend vijfhonderd jongens en niet één kwam ervooruit dat hij homo was. Er werd simpelweg niet over gesproken. Ik leerde later pas openlijke homo's kennen, ik vroeg me af of ik wel bij hen wilde horen. Ik liet me zelfs laatdunkend over hen uit. Ik wist heel goed hoe ik seksueel in elkaar zat, maar toch probeerde ik de waarheid onder de mat te vegen".

"Volgens mij is een coming-out voor heel wat homo's nog steeds een bijna niet te nemen hindernis. En er komen nog steeds familiedrama's van. Het is moeilijk om te accepteren dat je homo bent. Het is dan ook belangrijk dat je, als je op het punt staat uit de kast te komen goed wordt omringt door mensen die uit ervaring spreken". Op de vraag van Humo of hij toen door zulke mensen werd omringd antwoord Neve: "Nee, want mijn vrienden waren hetero. Gelukkig hebben ze me nooit op mijn homoseksualiteit aangekeken". Waarop Humo: 'Dat zou er nog aan mankeren'. Neve: "Je zou versteld staan hoe sommige mensen nog steeds op homo's reageren".

Humo: Hoe reageerde je ouders?

Neve: "Mijn moeder zei al na twee minuten. Als jij maar gelukkig bent. Mijn vader heeft er langer over gedaan. Hij had het niet van mij verwacht zei hij. Hij schrok ervan. Hij is een echte macho, en hij begon aan zijn genen te twijfelen, zo van is er iets mis met mij dat ik een homo heb gemaakt. Hij kon het maar niet begrijpen, en hij heeft heel wat fases door moeten maken voor hij er mee in het reine was. Maar vanaf dag één heeft hij gezegd dat het belangrijk is te kunnen zijn wie je bent. Wees alleen voorzichtig zei hij, want hij was als de dood voor aids. De ziekte wordt ondanks alle informatiecampagnes nog altijd het meest met het homomilieu geassocieerd".

"Kijk, of je raakt graag een tiet aan of je zit graag aan een piemel. Maar dat is zowel bijzaak als privé. Daarom zal ik ook geen aanstootgevend gedrag vertonen als ik met mijn vriend door Brussel loop. Ik verwacht dat overigens ook evenmin van heteroseksuele koppels. Ik ga niet op de barricaden staan, maar door mezelf te blijven wil ik toch laten zien dat homo's ook heel gewone mensen kunnen zijn. Dat beseffen veel minder mensen dan je zou denken".

Neve had ook een tijdje een hevige kinderwens. Daarover zegt hij: "Dat was in mijn crisisperiode, waarover we het in het begin van dit interview hadden. Ik heb zelfs twee keer intens nagedacht over kinderen. Kort voor mijn coming-out, toen ik negentien was, dacht ik: 'ik zal nooit eigen kinderen hebben'. Dat was een pijnlijk besef. Homo's kunnen wel adopteren, maar in de praktijk is dat nog steeds hypermoeilijk. Ik ken een aantal homo's die ermee bezig zijn. Het is een lijdensweg, en dan dat gedoe met draagmoeders, en papieren die maar niet in orde komen. Rond mijn dertigste liep mijn relatie stuk. Mijn ex-vriend had twee kinderen uit een vorig huwelijk. Ik had me aan hen gehecht, en ik vond het zeer moeilijk om ze te moeten achterlaten. Het was toen ook dat ik dacht: 'misschien val ik toch nog op vrouwen'. Een gril van moeder natuur, wellicht. Homo of niet, we mogen de kracht van onze drang naar voortplanting niet onderschatten". Meer in Humo van dinsdag 13 oktober.

Meer info over Neve: Klik hier.


Bron: holebi.info en humo.

Dit bericht is gepost op 13 October, 2009 en 4748 keer gelezen.Reageer op dit bericht: