Felicé overleden, collega's nemen afscheid, het boek en zijn grote liefde.Eerder kon je in ons binnenlands nieuws (in twee nieuws berichten) al lezen dat Vlaanderen en holebi's rouwen om de dood van Dre Steemans alias Felicé.

Het nieuws over het overlijden van presentator Felice kwam ook voor zijn voormalige collega's bij de VRT erg onverwacht. Felice, of Dré Steemans, was jarenlang een van de gangmakers op de openbare omroep. Hij was het gezicht van populaire muziekprogramma's als 'Het Swingpaleis', 'Biebabeloela' en de controversiële talkshow 'Incredibile'. Felice was tien jaar lang te zien als de gevatte sidekick van Herwig Van Hove in de TV1-klassieker '1000 Seconden' en was in de jaren negentig ook een van de stemmen van Donna.

Toch zullen vele mensen zich hem vooral herinneren als de kritische en gevatte sidekick van Herwig Van Hove in '1000 Seconden', het populaire kookprogramma waarin het duo van 1993 tot 2002 elke zondagavond in een mum van tijd een heerlijk potje kookte voor enkele gast.

Oud-collega's reageren. Felice's vroegere VRT-collega's herinneren hem zich als een veelzijdig talent en een entertainer pur sang.

Leen Demaré heeft jaren met Felice samengewerkt bij Donna en zetelde tientallen keren als panellid in 'Het Swingpaleis': 'Ik ben erg geschrokken door de dood van Dré. Ik heb lang en intens met hem samengewerkt en hou zeer mooie herinneringen over aan die periode. Dré kon als geen ander het publiek entertainen en daar kon ik toch wel met grote ogen naar staan kijken. Hij was zeker niet altijd de gemakkelijkste man om mee samen te werken, maar hij was mij zeer genegen. Ik heb veel aan hem te danken. Ik betreur het dat hij niet langer van het leven heeft kunnen profiteren nu hij na heel veel en hard werken misschien wat meer tijd had voor vrienden, familie en vooral zijn vriend Jo. Bij deze dikke kus voor allemaal van mij.'

Bart De Prez, de productiehuismanager van VRT Entertainment, was als producer van 'Het Swingpaleis' jarenlang een naaste collega van Felice: 'Het mooiste moment dat ik met Dré heb meegemaakt, was zeker de opstart van 'Het Swingpaleis' op het toenmalige TV1. We hebben midden jaren negentig een nieuwe standaard in Vlaanderen kunnen zetten wat muziekshows en entertainment op televisie betreft. Dré had in dat succes een bijzonder groot aandeel. Hij was een trendsetter, maar op zijn eigen manier. Hij ontwikkelde typetjes, nam risico's en koos nooit voor de gemakkelijke weg. Echt een grote meneer.'

Marc Pinte heeft als producer van de 'Donna zomertoer' nauw samengewerkt met Felice: 'Dré en ik kenden elkaar sinds de beginjaren van Radio Donna. Midden jaren 90 waren we in de zomer trouw op post voor de Zomertoer. Hij als entertainer op het podium, ik als producer achter de schermen. Hij was een unieke man om mee samen te werken en van te leren. We zijn goede vrienden geworden, en ook al zag ik hem de laatste jaren wat minder: ik zal nooit onze lange caféavonden in Leuven vergeten. Hij was een heerlijke man, ik zal hem missen.'

Jean Philip De Tender, de netmanager Eén, is ervan overtuigd dat Felice mee aan de basis lag voor het huidige succes van Eén: 'Dré was een zeer veelzijdig televisiemaker, een echt creatief talent dat op vrijdagavond heel veel kijkers kon entertainen in programma's als Het swingpaleis en Biebabeloela. Hij heeft daar zeer duidelijk mee de basis gelegd voor het huidige succes van Eén. Ook zijn kookshow 1000 seconden op zondag zal me bijblijven. Samen met Herwig Van Hove bewees hij week na week dat ook koken entertainend kon zijn. En hoe!' De VRT wenst de familie, vrienden en collega's van Felice veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

En dan is er nog het boek: Jongens onder elkaar, de andere kant van Felicé. Daarin liet Dré Steemans zijn andere kant zien. Onder andere over zijn homo zijn. Het boek is een geromantiseerd verhaal over zijn jeugd op het internaat. Waarin pubers tot mannen opgroeien, met alle vreugde en groeipijnen die daarmee gepaard gaan. Het boek is een hommage aan mijn jeugd, zei Dre tijdens de presentatie ervan. Het boek is een sterke coming of age roman waarin Steemans een eerlijk beeld schets van de onzekere zoekende jongeling.

En tot slot, dre's grote liefde, een optrekje in de Provence, in het zelfde dorpje waar Brad Pitt Angelina Jolie en Charles Aznavour een vakantiewoning hebben. Eygalières. Felice was er verliefd op. "Ik werd verliefd op het idyllische dorp en toen in 2003 het oude huis tegenover het restaurant te koop kwam te staan, hebben ik geen tien minuten geaarzeld," sprak Steemans eerder.

Zijn échte geliefde vond hem:
Felice overleed in de nacht van donderdag op vrijdag na een zwaar hartstilstand. Jo Steutelings, zijn partner met wie hij al meer dan tien jaar samen was, trof hem dood aan in zijn slaapkamer. Een MUG-arts probeerde Steemans nog drie kwartier lang te reanimeren, helaas zonder resultaat. Steemans had donderdag nog een cardioloog bezocht omdat hij last had van een beklemmend gevoel in de borst. Na verschillende tests bleek er volgens de cardioloog niets ernstig aan de hand.

Mee praten over dit onderwerp: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaanderen rouwt, Dré Steemans (Felice) overleden.
Holebi's rouwen om Dré Steemans (Felicé).


Bronnen: tv-visie.be, vrt, hln.

Dit bericht is gepost op 09 October, 2009 en 5868 keer gelezen.Reageer op dit bericht: