Vlaamse afdeling Amnesty komt op voor holebi's.De Vlaamse afdeling van Amnesty International is een schrijfactie begonnen tegen de homofobie in Litouwen. Ook jij kan mee doen en homo's, lesbiennes en biseksuelen helpen.

Alle stappen die het Litouwse parlement onderneemt om homoseksualiteit te criminaliseren zijn een schending van 's lands internationale verplichtingen om de vrijheid van meningsuiting te vrijwaren en discriminatie te bestrijden. Zo waarschuwde Amnesty International gisteren.

Op 15 juli verwierp het Litouwse parlement, de Seimas, het veto van president Adamkus tegen een controversiële nieuwe wetgeving. Deze wetgeving verbiedt het publiek verspreiden van informatie die schadelijk is voor de geestelijke gezondheid en de intellectuele en morele ontwikkeling van minderjarigen. ook alle informatie over homo-, biseksuele en polygame relaties wordt als schadelijk beschouwd en verboden. De verwerping van het presidentieel veto betekent dat de wet in maart 2010 in werking zal treden. In de wet staat ook dat er in scholen, openbare plaatsen en in media die toegankelijk zijn voor kinderen, niet mag ‘geagiteerd worden voor homoseksuele, biseksuele en polygame relaties

Vanaf 10 september 2009 beginnen er debatten over nog een wetswijziging. Daardoor zou de "promotie van homoseksuele relaties op publieke plaatsen" strafbaar worden. Die bepaling is vaag geformuleerd. Bij een ruime interpretatie zou ze tot gevolg hebben dat elk beeld, elke uitspraak of elke vorm van informatie in het openbaar strafbaar zou worden. Als je bijvoorbeeld zou opkomen voor de rechten van holebi’s, zou je strafbaar zijn. Als je informatie over seksuele gezondheid zou geven aan holebi’s of transgender personen, zou je opgesloten kunnen worden. Het gaat van kwaad naar erger!

Voor Amnesty International zou ieder die bij toepassing van deze wet opgesloten zou worden, een gewetensgevangene zijn. De wet zou het verbod van discriminatie, de vrijheid van meningsuiting en vereniging schenden. Ze zou de homofobie in Litouwen vergoelijken en versterken.

Stuur zo snel mogelijk een fax of e-mail aan de Spreker van het Litouwse parlement en aan de Ambassadeur van Litouwen in Brussel. Vraag hen ervoor te zorgen dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit geen kans krijgt in Litouwen.

Om een voorbeeld brief te downloaden: Klik hier
Print de brief via mijn Amnesty: Klik hier
Verstuur email via mijn Amnesty: Klik hier

Stuur een brief naar:
Mr. Arunas Valinskas
Speaker of the Seimas
Seimas of the Republic of Lithuania
Gedimino ave. 53,
LT-01109 Vilnius
Lithuania
F: + 370 5 2396279
E: Arunas.Valinskas@lrs.lt
Posttarief: € 0,90

Stuur een kopie naar:
Ambassade van Litouwen
Z.E. de heer Nijole Zambaite
Maurice Liétartstraat 48
1150 Brussel
F: 02 772 17 01
E: info@lt-embassy.be
Posttarief: € 0,59

Meer info: Klik hier


Bron: website Amnesty Belgié.

Dit bericht is gepost op 11 September, 2009 en 2304 keer gelezen.Reageer op dit bericht: