Vlaamse holebi's vragen zich af, geeft Pascal Smet zelf ook bloed?Çavaria Persmededeling: Geeft de minister zelf bloed?

Çavaria (de voormalige Holebifederatie) is verheugd over de coming-out van Pascal Smet (Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel) in Humo. Terzelfdertijd doet de minister een verrassende oproep om bloed te geven. Ook dat is goed nieuws, ware het niet dat het Rode Kruis homomannen uitsluit als bloeddonoren.

Pascal Smet is ondubbelzinnig over het feit dat hij homo is. Yvan Brys van Çavaria vindt dat een goede zaak: "Uit de kast komen als politicus vraagt nog altijd moed en positieve rolmodellen zijn nog steeds hard nodig. Holebi's kunnen het tot minister schoppen. Dat is goed nieuws voor de leerlingen die als holebi gepest worden op school. We willen de minister voorstellen om werk te maken van een beleid dat meer aandacht besteedt aan de strijd tegen discriminatie. Het feit dat minister Smet zowel bevoegd is voor onderwijs, jeugd als gelijke kansen geeft tal van mogelijkheden om stappen vooruit te zetten in het verbeteren van onderwijs en vorming rond het holebi- en transgenderthema. De verwachtingen zijn hoog gespannen,"

Anderzijds roept Pascal Smet de bevolking op om bloed te geven. Çavaria sluit zich daarbij aan. Voldoende reserves van bloedproducten zijn essentieel voor de volksgezondheid. Alleen mag de minister zelf niet het voorbeeld geven. Het Belgische Rode Kruis sluit homomannen immers uit van bloeddonatie. Deze radicale maatregel is ingegeven door het feit dat hiv bij mannen die seks hebben met mannen in verhouding veel meer voorkomt dan bij de rest van de bevolking. "Çavaria heeft begrip voor het standpunt van het Rode Kruis en roept homomannen op zich te onthouden van bloeddonatie. Toch blijft een lineaire maatregel om alle homomannen uit te sluiten omstreden. We begrijpen ook heel goed dat homo's zich door deze maatregel gediscrimineerd voelen. Çavaria wil hierover de discussie blijven voeren," zegt Yvan Brys.

"Er is niet enkel het probleem van de algemene volksgezondheid dat ons bezighoudt. We zijn van mening dat de oorzaak van het verbod - de aanwezigheid van hiv bij homomannen - dringend moet worden aangepakt. 1 op 20 homomannen is momenteel besmet en 1 op 3 is zich daar niet van bewust. De gezondheid van deze groep is ook een belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe Vlaamse regering," vult Yvan Brys aan.

Pascal Smet heeft, door het opnemen van het peterschap van de Rode Kruiscampagne, het debat hierover een nieuwe impuls gegeven.

Mee praten over homo's en bloedgeven: Klik hier
Mee praten over je eigen Coming Out of andere er mee helpen: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Humo sprak met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, Ja ik ben homo en dan?
Rode Kruis campagne, Vlaamse homo's mogen geen bloed geven.
Belgische homo's willen bloed kunnen geven.


Bron: Email aan holebi.info van Çavaria.

Dit bericht is gepost op 02 September, 2009 en 2213 keer gelezen.Reageer op dit bericht: