Oscar Wilde geprezen door het Vaticaan.L'Osservatore Romano, de spreekbuis van het Vaticaan prijst in een artikel het werk van de 19e eeuwse Iers/Britse schrijver Oscar Wilde. En dit terwijl de toneelschrijver en dichter destijds door vertegenwoordigers van de rooms-katholieke kerk vaak werd uitgemaakt voor een gevaarlijke, ontaarde en losbandige conformist.

Oscar Wilde (1854- 1900) was niet alleen non-conformist maar vond het ook leuk om het conservatieve Victoriaanse Engeland te choqueren. Maar hij was ook een man die zich afvroeg wat goed en fout, wat waar en vals was. Dat schreef de Osservatore Romano dit weekeinde over de 19e-eeuwse Ierse toneelschrijver en dichter.

Volgens de Osservatore was Oscar Wilde niettemin "een van de persoonlijkheden uit de 19e-eeuw die op zeer heldere wijze de negatieve en positieve kanten van de moderne wereld analyseerde. Hij was op zoek naar het mooie en het goede, maar ook naar God", aldus de krant van het Vaticaan. "Wilde was een bevoorrecht mens. Meer dan 100 jaar na zijn dood is zijn werk nog niet vergeten en wordt nog het steeds gelezen."

Wilde was van origine protestant, maar toonde tijdens zijn leven grote belangstelling voor het rooms katholicisme. In het jaar 1877 werd hij door paus Pius IX in audiëntie ontvangen wat een beslissende invloed had op zijn verdere leven. Twee dagen voordat hij in Parijs op 46-jarige leeftijd overleed bekeerde Wilde zich op zijn sterfbed tot het katholieke geloof.

Extra info: Wilde was biseksueel mét een sterkere voorkeur voor mannen. Hij trouwde in 1884 met Constance Lloyd en kreeg twee zonen. In 1891 ontmoete hij Lord Alfred Douglas, zoon van de Markies van Queensberry. Ze werden ondanks het feit dat Wilde gehuwd was stapelverliefd. Maar de Markies was daar niet blij mee en beschuldigde hem van sodomie (homoseksualiteit), waarop Wilde in verweer ging tijdens een proces wegens smaad tegen de markies. Maar de rechtbank stelde de Markies in het gelijk. Oscar werd gearresteerd en voor twee jaar gevangen gezet wegens homoseksuele handelingen.

Wat later scheidde zijn vrouw van hem en nam met haar twee zoons de achternaam Holland aan. Tijdens zijn gevangenschap schreef Wilde een lange brief aan Douglas, die pas na zijn dood werd gepubliceerd onder de titel de Profundis. Door zijn gevangenschap ging zijn gezondheid achteruit en bracht hij de laatste jaren van zijn leven in armoede door in Frankrijk, waar hij uiteindelijk op 46-jarige leeftijd aan meningitis overleed. Wilde ligt begraven op het kerkhof Père-Lachaise in Parijs. Het grafmonument is gemaakt door de Britse beeldhouwer Jacob Epstein.

Eerder kon je bij ons lezen:
Paus gaat weldra een homo kardinaal zalig verklaren.

Bron: destandaard.be en Extra info door holebi.info

Dit bericht is gepost op 19 July, 2009 en 3439 keer gelezen.Reageer op dit bericht: