Overlijden Yasmine laat andere kant van Vlaanderen zien.Ongeloof. onbegrip. Verwarring. Verdriet. Ook in de dagen na de rouwplechtigheid van Yasmine vorige week vrijdag kreeg Tele-Onthaal nog emotionele reacties op de gebeurtenis via het nummer 106. De hulplijn registreerde de voorbije 2 weken maar liefst 33% extra oproepen.

Zelfdoding en nabestaanden
Zo zetten opvallend veel oproepers die zelf gedachten hebben aan zelfdoding, of iemand in hun omgeving kennen met gelijkaardige gedachten, de afgelopen week de stap om hun gevoel van wanhoop te uiten. Ook nabestaanden van slachtoffers van zelfdoding belden om hun verhaal te doen. Bij hen bracht het overlijden heel wat herinneringen en soms onverwerkte gevoelens naar boven over het verlies van een familielid of vriend. Het thema Zelfdoding, dat gewoonlijk in 4 % van de oproepen wordt aangekaart, was daarmee goed voor 17 % van de oproepen, een stijging met 13 %.

Herkenning bij holebi's
De drempel om over emoties te praten ligt nog steeds hoog bij veel Vlamingen. Oproepers beginnen vaak aarzelend aan hun verhaal. Het praten verloopt vlotter als ze hun eigen ervaringen ergens aan kunnen vastknopen. Zo werd Yasmine zelf in 257 oproepen expliciet vernoemd als aanleiding voor oproepers om hun eigen verhaal te vertellen.
Onder hen ook veel holebi's die zich identificeerden met de BV en zeggen diep onder de indruk zijn van het verlies van de zangeres. Aanvaarding van het holebi-zijn kwam de afgelopen 2 weken duidelijk meer aan bod als gespreksthema.

Geen oordeel, wel erkenning (opvang?)
De deskundig opgeleide vrijwilligers van Tele-Onthaal zorgden voor een luisterend oor, dag en nacht. Ook als de emoties hoog oplopen zoals de afgelopen weken gebeurt dat in een serene sfeer, zonder te oordelen. Veel oproepers voelen zich opgelucht na het gesprek en hebben terug de moed om verder te gaan met hun leven. Tele-Onthaal is 24u/24 bereikbaar voor een gesprek, telefonisch op het nummer 106 of online via www.tele-onthaal.be

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 10 July, 2009 en 4861 keer gelezen.Reageer op dit bericht: