Nieuwe naam voor Vlaamse holebi's is een feit.Holebifederatie wordt Çavaria

De maatschappij van nu is niet dezelfde als die van tien of vijf jaar geleden. Ook de noden van holebi's zijn niet meer dezelfde. De Holebifederatie besliste daarom om haar missie aan te passen en een nieuwe huisstijl te kiezen.

Een nieuwe missie...
De nieuwe missie werd door de Algemene Vergadering van de Holebifederatie op 14 maart 2009 als volgt geformuleerd: "De Holebifederatie inspireert, stimuleert en ondersteunt verenigingen en individuen die opkomen voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. Ze streeft het welzijn na en komt op voor de rechten van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders in alle aspecten van het dagelijkse leven."

De Holebifederatie neemt dus naast het holebithema ook het thema 'gender' op. Deze uitbreiding komt er omdat niet enkel de seksuele geaardheid maar ook de genderrol holebi's in een maatschappelijk kwetsbare positie brengt. Eerder al werd de doelgroep van de transgendere personen opgenomen in de statuten van de Holebifederatie.

... vraagt een nieuwe verpakking: Çavaria:
In Çavaria zit 'ça va'. Dat is een begroeting die direct de wens op een 'goed voelen' uitspreekt. De naam stelt de vraag: "hoe gaat het met jou?" 'Varia' verwijst naar verscheidenheid, naar weten
wat de ontkenning van anders-zijn voor een individu en voor een hele samenleving kan betekenen. Çavaria wil openstaan voor de 'mensenvaria'. Ça + varia toont aan dat het gaat om het goed voelen van een grote groep mensen die door de maatschappij als varianten worden gezien.

De nieuwe website
Çavaria wil een sterkere binding met haar aangesloten groepen. Daarom komt er in het najaar op de website een afgeschermd en interactief deel voor de groepen, waar ze een community kunnen vormen. De website heeft een frisse lay-out die volledig in de huisstijl past. De Çavaria-website zal toegankelijk blijven voor gebruikers met een visuele beperking en behoudt daarom het Anysurferlabel. De website moet dé toegangspoort naar alle relevante informatie over holebiseksualiteit en het transgenderthema worden.

De nieuwe ZiZo:
ZiZo zal in de toekomst 10 keer per jaar verschijnen in plaats van 6 keer. ZiZo wordt meer opiniërend en zal nog korter op de bal spelen. Er komt een nieuwe, extra bijlage: ZoZi. Die brengt nieuws uit en over de groepen. Ook ZiZo krijgt een nieuwe lay-out die in de huisstijl past. Zo wordt het blad beter herkend als een product van Çavaria.

De nieuwe huisstijl kwam tot stand in samenwerking met onderzoeksgroep Memori en communicatiebureau Big Bazart.

Extra: Woordenlijst:
- Transgender: wordt gebruikt als overkoepelende term voor travestie, transgenderisme en transseksualiteit en alle andere vormen van gendervariantie. Deze term verwijst niet naar een probleem of stoornis en vermijdt zo stigmatisatie en/of medicalisering van de conditie.
- Genderidentiteit: de innerlijk beleefde manier van vrouw en/of man zijn.
- Genderexpressie: het uiten van het innerlijk beleefde gendergevoel, via taal, kleding, gedrag, haartooi enzovoort.
- Genderisme: discriminatie op basis van een afwijkende genderexpressie of –identiteit (cf. racisme, seksisme, ...).

Bron: Email aan holebi.info van Çavaria voorheen de holebifederatie.

Dit bericht is gepost op 29 June, 2009 en 1811 keer gelezen.Reageer op dit bericht: