Gordon dreigt met boycot Songfestival.Nederland: Zanger Gordon dreigt ermee niet deel te nemen aan de finale van het Eurovisie Songfestival in Rusland als er op die dag geweld wordt gebruikt tegen homo-activisten. Russische holebi's willen een Gay Pride houden maar dat werd hen door de Russische autoriteiten verboden.

De eindstrijd van het liedjesfestival wordt gehouden in Moskou op 16 mei, de zanger neemt daaraan deel als hij met het zangtrio de Toppers door de voorronde geraakt. Naast Gordon bestaat de groep de Toppers uit René Froger en Jeroen van der Boom. Deze laatste werd enkele maanden geleden ingeschakeld om zanger Gerard Joling te vervangen.

Russische homo activisten willen op 16 mei in de Russische hoofdstad een demonstratie houden voor holebi rechten. Maar manifestaties voor holebi's zijn in Rusland verboden en de politie treedt vaak hardhandig op. Daarbij uiten Russische nationalistische en religieuze bewegingen zicht vaak gewelddadig tegenover homo's en lesbiennes in rusland.

Zanger Gordon dreigt zich terug te trekken wanneer er op 16 mei geweld wordt gebruikt tegen holebi's. "Wanneer mensen van mijn soort op dusdanige manier worden gediscrimineerd dan heb ik in dit Rusland niets te zoeken en neem ik het eerste vliegtuig terug naar huis", zei Gordon aan een verslaggever van de NOS. Zijn collega Toppers willen de situatie afwachten voor ze een besluit nemen over een gelijksoortige actie.

Volgens Gordon in het Eurovisie Songfestival erg populair. Het liedjesfestival behoort inderdaad tot een van de meest bekeken televisie programma's in Europese landen. Gordon noemt het zelfs de Olympische Spelen voor lichte muziek en juist onder homo's in het songfestival erg populair. Daarnaast zegt de zanger zich te verbazen over het feit dat op slechts drie uur vliegen van Amsterdam mensen zo anders kunnen denken over gelijke behandeling van holebi's.

Nederland en enkele andere Europese landen staan bekend om hun liberale standpunt ten aanzien van homo's en lesbo's. In andere landen ligt andere seksuele geaardheid soms nog erg gevoelig. Uit recent onderzoek in 27 Europese landen blijkt dat de politie niet adequaat optreedt tegen homogeweld- en discriminatie. Aangiftes worden bijvoorbeeld niet serieus genomen. Daarnaast doen ook sommige EU-regeringen te weinig tegen homofobie.

De Toppers hebben in de aanloop naar het songfestival een dagelijkse show op televisie, waarin je kan zien hoe het met de heren gaat en waarmee ze bezig zijn. Het is verder wel de vraag of Gordon en zijn collega Toppers wel aan zijn protestactie zal toekomen, want om in de finale te geraken moet Nederland wel eerst de halve finale winnen, die doorgaat op 14 mei. Volgens peilingen ziet het er voor de Nederlandse Toppers en het liedje Shine niet goed uit.

Meer nieuws Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Moskou tegen gay pride bij Eurovisiesongfestival.
Zanger Gordon deed zelfmoord poging.


Bron: wereldomroep.nl

Dit bericht is gepost op 10 May, 2009 en 2808 keer gelezen.Reageer op dit bericht: