Regenboogvlag hangt trots in BruggeBrugge: Sinds 8 mei hangen er vier regenboogvlaggen, symbool van holebi's en transgenders, op de grote Markt in Brugge. Na een kleurige optocht met muziek en animatie door de Brugse holebi- en transgenderverenigingen werden de vlaggen symbolisch gehesen. Ze blijven hangen tot 16 Mei, dag van de BLGP (Belgian Lesbian Gay Pride) te Brussel.

Volgens Andries Vienne, die in de Brugse emancipiatieraad al jaren ijverde om de regenboogvlag in het Brugse straatbeeld te krijgen, is de hijsen van de vlag vandaag een symbolische overwinning die kan tellen. Daarnaast zei Brugs Schepen Lieve mus dat met het hijsen van de vlag een wijziging in de Brugse politiek ten aanzien van holebi's en transgenders wordt onderstreept.

De regenboogvlag, symbool van holebi's en transgenders, werd ontworpen door Gilbert Baker, een kunstenaar uit San Francisco. De vlag ontstond als volgt: Homo's gebruikten de regenboogkleuren voor het eerst in 1978 toen men op zoek was naar een symbool dat mee kon gedragen worden in de Gay pride. In eerste instantie waren er acht kleuren. De eerste kleur het oud roze verdween omdat het niet te maken was in een grootschalige productie, de artiest Gilbert Baker uit San Francisco had de kleur zelf gemengd. Een tweede kleur verdween na de dodelijke aanslag op de eerste verkozen openlijke homo stadsbestuurder Harvey Milk in 1978. Er werd toen gekozen om tijdens een herdenkingsmars aan elke kant van de straat drie kleuren van de vlag te dragen, daardoor verdween de zevende kleur het indigo. En tot op de dag van vandaag zijn er dus zes kleuren: rood dat staat voor leven, oranje dat staat voor genezing, geel voor de zon, groen voor de natuur, blauw voor de kunst en violet voor spiritualiteit.

Pittig detail: vroeger was een bijna gelijkvormige regenboogvlag onder meer het symbool van het Inca rijk, één van de weinige samenlevingen op onze planeet, die alle seksuele geaardheden openlijk toeliet. Dat alleen al was voor de Spaanse conquistadores voldoende reden om de indianen als goddelozen te bestempelen. De regenboogvlag werd nadien symbool van de Indiaanse strijd tegen de Spaanse bezetting van Zuid Amerika.

Meer nieuws Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
16 Mei BLGP te Brussel + Regenboogweek + programma.

Bron: holebi.info en stadsomroep.com

Dit bericht is gepost op 10 May, 2009 en 3277 keer gelezen.Reageer op dit bericht: