Online hulp groeide uit tot waar succes.In ruim 6 jaar tijd groeide onlinehulp uit tot een waardevol hulpaanbod naast face-to-face en telefonische hulp. Anno 2009 staat onlinehulp in het Vlaamse welzijnswerk voor een wetenschappelijk onderbouwd aanbod waarbij bijna 200 hulpverleners (vrijwilligers en beroepskrachten) aan ongeveer 5.500 oproepers hulp bieden.

Op de studiedag Onlinehulpverlening: 'Wanneer afstand nabijheid creëert', kan de welzijnssector vandaag kennis maken met onderzoek én praktijk van onlinehulp in Vlaanderen. Deze studiedag wordt gerealiseerd met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. (Meer info onderaan deze teksten).

Hoe groot is de vraag naar onlinehulp? Wat zijn de specifieke eisen en troeven van dit nieuwe medium? Hoe garandeert een organisatie de kwaliteit van de hulpverlening? Hoe kan ze optimaal hulp verlenen aan een persoon die ze niet hoort of ziet?

Enkele reacties van oproepers na een chat
- “het positieve is dat de drempel lager is dan naar iemand te bellen en het makkelijker is om iets te typen dan om iets uit te spreken”
- “Ik vind heel goed dat er sites bestaan waar je hulp vindt en waar je mee kan chatten om je hart te luchten,om te zeggen wat er in je omgaat,dat je eens kan eerlijk zijn tegen iemand”
- “het is anoniem, en overzichtelijk, het praat gemakkelijker dan met iemand in je familie”

Momenteel bieden in Vlaanderen 7 organisaties in het eerstelijnswelzijnswerk onlinehulp aan. Toegang tot de gesprekskamer via onderstaande websites:

- de Holebifoon Klik hier

- het netwerk online-advies van de JongerenAdviesCentra van enkele Centra voor Algemeen Welzijnswerk. Klik hier

- de Kinder- en Jongerentelefoon. Klik hier

- de Kinderrechtswinkel. Klik hier

- Tele-onthaal. Klik hier

Teleblok start in 2010. Klik hier

- Slachtofferchat (een initiatief van Centrum Algemeen Welzijnswerk Zuid-Oost-Vlaanderen). Klik hier

- de Zelfmoordlijn van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Klik hier

Deze organisaties ontmoeten mekaar in OHUP (OnlineHulpUitwisselingsPlatform) en werken samen aan kwaliteit. Ze krijgen hierbij de ondersteuning van het onderzoeksteam van de Arteveldehogeschool - sociaal werk Gent, van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk en van Cera.

UITNODIGING
We nodigen de pers uit om in te gaan op deze terechte vragen. Ontmoeting met de pers op 31/03/2009 Online hulpverlening: Wanneer afstand nabijheid creëert. Dinsdag 31 maart om 13 uur. Provinciaal Administratief Centrum Oost-Vlaanderen. Woodrow Wilsonplein, Gent. Vergaderzaal De Leie (3de verdieping) Heeft u interesse maar kunt u niet aanwezig zijn, neem dan contact op met de organisator van het persmoment: Federatie van Tele-Onthaaldiensten in Vlaanderen 09/220.82.92 of federatie@tele-onthaal.be . We bezorgen u een digitale persmap. Voor meer informatie: Hilde Vanhuele 050/37.37.26 of vanhuele.tele-onthaal@skynet.be


Bron: email aan holebi.info van federatie teleonthaal.be

Dit bericht is gepost op 24 March, 2009 en 2919 keer gelezen.Reageer op dit bericht: