Week van de Lentekriebels, relationele & seksuele vorming moet (20 tot 26 april).Relationele en seksuele vorming is belangrijk!

De week van 20 tot 26 april is de Week van de Lentekriebels: een week waarin Sensoa nogmaals het belang wil onderstrepen van een goede seksuele en relationele vorming (RSV) van kinderen en jongeren.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een goede relationele en seksuele vorming gerelateerd is met meer verantwoord seksueel gedrag, minder seksueel geweld en minder soa-infecties. Wie relationele en seksuele vorming heeft genoten stelt het eerste seksuele contact bovendien langer uit en maakt minder fouten bij anticonceptiegebruik.

Daarom willen we ouders, leerkrachten en jeugdwerkers responsabiliseren en roepen we hen op om regelmatig met hun kinderen, leerlingen of leden over seks en relaties te praten. Zeker als die tussen de 10 en 14 jaar zijn, want het is die groep die het meest beïnvloedbaar en kwetsbaar is op vlak van seks en relaties. De Week van de Lentekriebels lijkt ons daarvoor de geknipte aanleiding.

Omdat veel volwassenen het moeilijk vinden om zonder gêne met kinderen en jongeren over seks en relaties te praten, zetten we hieronder al enkele kwalitatief sterke materialen in de kijker: tentoonstellingen, gidsen, websites, spellen, lespakketten… Ideaal materiaal om het ijs te breken en volwassenen over die drempel te helpen.

De Week heeft de steun van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en schiet op 20 april uit de startblokken met het congres Hot topics op school. Dit congres staat in het teken van RSV op school en heeft onder andere Douglas Kirby (!), een panelgesprek met vertegenwoordigers van de Vlaamse Onderwijskoepels en plenaire casusbesprekingen op het programma staan.

Gratis RSV-pakket
Speciaal voor de Week van de Lentekriebels stelde Sensoa een gratis pakket samen met informatie op maat van jongeren, condooms en affiches. Dit pakket - mini of maxi - is gratis voor leerkrachten en jeugdwerkers die in de Week van de Lentekriebels een activiteit willen organiseren. Meer informatie: Klik hier

Vraagstaart
Leraars die meer willen doen dan alleen informatie uitdelen, kunnen voor de gelegenheid het pakket 'Vraagstaart' downloaden, een bijlage bij de werkmap 'Goede Minnaars'. Vraagstaart bundelt methodieken die leraars kunnen helpen om in de klas rond seks en relaties te werken met behulp van de jongerensite allesoverseks.be.
Download het pakket Vraagstaart: (in pdf format) Klik hier
Website alles over seks.be Klik hier

Gids voor ouders
Ouders raden we de gratis gids ‘Praten met kinderen en jongeren over seks en relaties’ aan. Die gids brengt de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren in kaart en bevat per ontwikkelingsstadium en situatie praktische opvoedtips. Je kan deze gids downloaden via de shop: Klik hier

Interactieve tentoonstellingen
In de Wereld van Kina kan je nog steeds naar de interactieve tentoonstellingen Goede Minnaars (voor 12- tot 16-jarigen) en 'k Zag 2 beren (voor 3- tot 12-jarigen). Beide tentoonstellingen zijn de ideale aanleiding voor een goed gesprek achteraf. Info: Klik hier en ook Hier

Clicksafe.be
Waarom de Week van de Lentekriebels niet aanwenden om het met kinderen en jongeren over seksueel gedrag online te hebben? Op clicksafe.be vind je tips voor ouders en leerkrachten over hoe je jongeren veilig leert omgaan met het internet. Voor achtergrondinformatie, raadpleeg de feiten en cijfers over jongeren en internetgebruik.
Info in pdf format: Klik hier

RSV-materialenlijsten
Wie nog meer inspiratie zoekt, raden we onze vier RSV-materialenlijsten aan. Die bieden een handig overzicht van kwalitatief sterke RSV-materialen. Er is een materialenlijst voor professionals die met kinderen (- 12) werken en één voor professionals die met jongeren (+12) werken. Daarnaast is er nog een lijst van sterk materiaal op maat van kinderen en één met materiaal voor jongeren. Info: Klik hier


Bron: Email aan holebi.info van sensoa.be

Dit bericht is gepost op 24 March, 2009 en 2225 keer gelezen.Reageer op dit bericht: