Gent: Dertig jaar voor homo die zijn vriendje vermoorde.Het Gentse hof van assisen heeft de 37-jarige Erik De Neve veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn 22-jarige partner en vriend Michael De Bruyn.

De feiten gebeurden in juni 2005. De jury sprak zich na twee uur uit over de strafmaat waarbij het Openbaar Ministerie dertig jaar had gevraagd. De verdediging vroeg rekening te houden met het feit dat De Neve spijt toonde. Volgens advocaat Bogaerts ging het om een geval van partnerdoding in een vlaag van woede.

De Neve, verklaarde eerder al jaren een homoseksuele relatie te hebben met De Bruyn, hij was jaloers omdat zijn vriend eens iets wou proberen met een meisje. De feiten gebeurden i 2005 en toen de politie arriveerde sleepte De Neve het lichaam van het slachtoffer met zich mee en gebruikte diens lichaam als schild. Hij weigerde vervolgens zijn wapen neer te leggen en dreigde ermee zichzelf door het hoofd te schieten. Daarop schoot de politie in de benen van De Neve, waarna hij overmeesterd kon worden. Het slachtoffer werd nog naar het ziekenhuis gebracht waarna hij op de spoedafdeling overleed, hij werd tweemaal in het hoofd en een keer in de borst geraakt.

Op het proces liet De Neve weten dat hij niet de intentie had zijn vriend te doden, en verklaarde dat hij zijn pistool uit zijn broek trok en naar het eigen hoofd wilde richten, maar dat zijn vriend daarbij aan zijn arm trok, waardoor hij in de borst werd geraakt. Maar toen zijn vriend daarna op de grond viel loste hij toch nog twee schoten in het hoofd van De Bruyn.

Gelet op het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Taxquet werden in het arrest van het assisenhof de antwoorden op de schuldvragen gemotiveerd. Het arrest verwees in de motivering van de antwoorden op de schuldvragen naar de verklaringen van getuigen en gerechtsdeskundigen. De voorbedachtheid van De Neve bleek uit het feit dat hij zijn wapen voor de feiten klaarmaakte, aldus het arrest.

Verder hield het hof bij de bepaling van de strafmaat rekening met de gebrekkige opvoeding en beperkte intellectuele capaciteiten van De Neve, maar ook met de zwaarwichtigheid van de misdaad.Bron: demorgen.be

Dit bericht is gepost op 10 February, 2009 en 3703 keer gelezen.Reageer op dit bericht: