Vlaamse Holebi's koel onthaald in Mechelen.Donderdagmorgen 18 december protesteerden een 40-tal actievoerders (foto) van de Holebifederatie en de holebi-jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero in Mechelen tegen de houding van het Vaticaan. Vandaag komt immers een verklaring ter stemming die oproept om holebiseksualiteit wereldwijd uit de strafwet te halen.

De ontwerpverklaring veroordeelt geweld, foltering, discriminatie, uitsluiting, stigmatisering en vooroordelen gebaseerd op seksuele oriŽntatie en genderidentiteit. Het veroordeelt tevens moord en executie, marteling, gevangenneming en het ontnemen van economische, sociale en culturele rechten op die gronden.

De optocht in Mechelen verliep in een ludieke sfeer. De manifestanten deelden foldertjes uit waarop de actie werd toegelicht en zetten hun protest kracht bij met fluitjes en T-shirts (met een passende verklaring voor de afkorting WJNH = 'Waakzaam Jeugdverbond tegen normaliteit en hokjesmentaliteit')

Op de Wollemarkt, bij het Aartsbisschoppelijk paleis, werd een minuut stilte gehouden rond de regenboogvlag voor de slachtoffers van geweld tegen holebi's overal ter wereld. Daarna belden de actievoerders aan.

Yvan Brys van de Holebifederatie: "Hans Geybels, woordvoerder van de kardinaal, had reeds aangekondigd dat deze niet aanwezig zou zijn. We hadden dan maar een gesprek met de heer Geybels aangevraagd, maar die bleek zelf ook afwezig. De deur werd geopend door de secretaris van de Aartsbisschop. Deze beweerde van niets te weten. Hans Geybels was volgens hem 'in vergadering' en kort daarop vernamen we dat een familielid overleden zou zijn.

We hebben alle respect voor mensen die persoonlijk verdriet verwerken en kunnen alle begrip opbrengen voor zijn afwezigheid. Maar het feit dat de secretaris volledig uit de lucht viel leek te bevestigen dat het Aartsbisdom liever niet met ons in gesprek gaat over dit onderwerp. Temeer daar op onze vraag of hij ons kort wou ontvangen de reactie stroef en afwijzend was. We konden hem enkel het pamfletje overhandigen dat ook aan de bevolking van Mechelen was uitgedeeld. Al bij al een koel onthaal terwijl we gehoopt hadden enige nuance te horen bij de starre houding van het Vaticaan. Blijkbaar wordt niet voor iedereen die aanklopt open gedaan aan de Wollemarkt."

Eerder kon je bij ons lezen:
Komt het goed tussen het Vaticaan en Vlaamse holebi's?

Bron: Email aan holebi.info van de holebifederatie

Dit bericht is gepost op 18 December, 2008 en 1698 keer gelezen.Reageer op dit bericht: