Sms laat homo's weten of ze hiv of soa hebben.Het Antwerpse Helpcenter ITG wil zo laagdrempelig mogelijk werken, en trok daarom zelf naar de mensen in plaats van ze tot bij hen te doen komen. Het team trok telkens met drie personen naar een populaire homo sauna en naar een populaire homoseksclub, ze boden hun cliënten een gratis hiv en soa test aan. Ruim 137 mannen gingen op het aanbod in.

Tien dagen na de test kregen de mannen een sms'je waarin te lezen stond dat alles oké was of dat er minstens één test niet in orde bleek, en of ze zich dan wilde melden bij het Helpcenter voor opvolging, de meeste deden dat, en zij die niet opdaagden, werden opgebeld en kwamen alsnog langst. De onderzoekers spreken dan ook over een succes.

Zeven, onder wie drie Belgen, testen positief op hiv. Drie waren al van dat nieuws op de hoogte, maar hadden zich laten testen om te zien of ze ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen hadden. Vier mannen kregen het nieuws voor het eerst te horen, ze brachten hun partner mee, zodat die ook kon worden getest. Zo had het testen op locatie een zeker sneeuwbaleffect.

Bij 25 personen werd er een soa (seksueel overdraagbare aandoening) vastgesteld, en bij nog eens 30 anderen werden er sporen gevonden van vroegere soa's, die niet meer besmettelijk zijn. In deze groepen gaven meer mannen aan dat ze niet altijd een condoom gebruiken. Een persoon was een 'supertransmitter', hij had hepatitis C, actieve syfilis, actieve chlamydia én hiv.

De onderzoekers wijzen er verder op dat je ook een soa kunt krijgen door orale seks. Het vooroordeel dat je slechts syfilis kunt krijgen door 'vieze' dingen te doen op 'vieze' plaatsen is fout.

Forum - Seks & Veilig Vrijen en Aids info: Klik hier
Info over Soa's: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaamse holebi's en Hiv - Take Care Week (tot 1.12).
Nieuwe hiv-besmettingen bij homo's in België stabiliseert.
Stijging hiv-besmettingen vooral bij hetero's in 2007.Bron: destandaard.be

Dit bericht is gepost op 28 November, 2008 en 3894 keer gelezen.Reageer op dit bericht: