Homo en gehuwd met een vrouw? wat nu? (plus meeting).Huwelijk voorbij? Bemiddeling of (v)echtscheiding of? En wat als één van de partners homo is?

Holebi zijn lijkt in onze samenleving geen pijnpunt meer. Toch komen nog heel wat mensen pas na een hele tijd tot het besef dat ze anders geaard zijn, vaak pas wanneer ze al in een ‘heterohuwelijk’ zitten.

MANGHO, een organisatie voor homomannen die getrouwd zijn organiseert nu zaterdag 29 november 2008 een speciale praatavond rond bemiddeling voor homo’s die in een heterohuwelijk zitten en die op een vreedzame, voor beide partijen aanvaardbare manier een einde willen maken aan dat huwelijk. Deze praatavond gaat door in samenwerking met Marco Dubois (PMR Europe), een erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken.

Kiezen voor één winnaar en één verliezer…
Een echtscheiding is een conflicten binnen een individuele (familiale) context en is dus erg emotioneel geladen. Om zo’n conflict op te lossen, stap je vaak naar een notaris of advocaat waarna die laatste veelal een gerechtelijke procedure start. Dergelijke procedures zijn niet alleen tijd- en geldrovend, maar houden geen rekening met werkelijke gevoelens zoals woede, angst, en verdriet. Ook met percepties en de fundamentele of onderliggende belangen (erkenning, respect, autonomie, ...) van de betrokken partijen worden vaak niet in rekening genomen. Dergelijke procedures lijken vaak een winnaar en een verliezer op te leveren met beloningen en straffen die opgelegd zijn door een derde die je niet vrij kan kiezen.

Of voor twee winnaars.
Bemiddeling daarentegen is een alternatieve wijze van conflictoplossing waarbij de partijen zélf werken aan de oplossing van hún probleem. Zij geven het conflict niet in handen van een buitenstaander (rechter of arbiter) die gaat beslissen zonder de finesses van de zaak en de emoties van de partijen te (er)kennen. Integendeel, bij een bemiddeling gaan de partijen opnieuw een dialoog met elkaar aan. Ze worden hierbij gesteund door een onafhankelijk en neutrale bemiddelaar. Die pas overwogen tactieken en hulpmiddelen toe om beide partijen zo bij te staan in hun zoektocht naar de gepaste oplossing. Daarbij wordt wordt de zaak in zijn gehele context benaderd en wordt er niet enkel naar de juridische aspecten ervan gekeken. Het resultaat van die aanpak is dat beide partijen erbij winnen. Zij hebben namelijk zelf gewerkt aan de oplossing die voor hen het beste is en waarmee zij vrede hebben en houden.

Wat maakt dat dit voor holebi’s nog meer bijzonder is?
Gedurende lange tijd werden holebirelaties in België niet als officieel erkend waardoor er bij de holebi’s binnen ene heterohuwelijk een zekere terughoudendheid bestond om naar een rechtbank te stappen. Angst dus om hun zaak te laten beslechten door een buitenstaander waarvan men niet wist of hij/zij de holebi’s al dan niet genegen was of er zelfs mee vertrouwd was. Daarenboven waren wetgeving, rechtspraak en rechstleer ook niet altijd holebi-gezind. Hier is uiteraard de voorbije jaren een kentering in opgetreden, doch blijft voor een groep holebi’s dat wantrouwen bestaan, wantrouwen dat ze niet naar waarde beoordeeld worden.

Bemiddeling, zeker wanneer de bemiddelaar uit dezelfde leefwereld komt, kan holebi’s helpen een gepaste oplossing te vinden voor hun conflict, rekening houdend met de gevoeligheden eigen aan deze relaties.

Voordelen van bemiddeling:
- Snel
- Goedkoop
- Partijen beslissen zelf
- Creatief
- Vertrouwelijkheid van het proces
- Win-win situatie.
- Doeltreffendheid (± 80% van de bemiddelingsprocedures resulteert in een akkoord)
- Werkt toekomstgericht
- Oplossing kan op maat van de partijen gemaakt worden en dus rekening houden met hun specifieke situatie

Praktische info:
PRAATAVOND rond bemiddeling = nu zaterdag 29 november om 19.30 uur in de grote zaal op de eerste verdieping van Het Roze Huis/Den Draak, Draakplaats 1, 2018 Antwerpen.

Alle homo’s die in een heterorelatie zitten of zaten zijn welkom, maar graag vooraf aanmelden via 0496-166 366 of mangho-a@hotmail.com

Opvang en Praatgroep voor (ex) getrouwde homo’s MANGHO … is er voor (ex-)getrouwde homo’s, in eerste instantie door één of meerdere individuele gesprekken én door maandelijkse praatavonden in Het Roze Huis, Draakplaats 1, 2018 Antwerpen. Die vinden elke derde woensdag van de maand plaats. De opvang- en praatgroep voor (ex-)getrouwde homo’s is te bereiken via 0496-166 366 of via mangho-a@hotmail.com Alle informatie vindt je ook op www.mangho.be

Holebi.info - Forum - verhalen van holebi's in heterohuwelijk:
Mee praten? je eigen verhaal vertellen? verhalen van anderen lezen? bezoek ons forum en klik alvast de onderstaande links over dit betreffende onderwerp:
Homo & gehuwd met vrouw, Lesb & gehuwd met man. Klik hier
Homo & gehuwd met vrouw Klik hier
Hoe kan je je bi-zijn in hetero huwelijk draaglijk maken? Klik hier


Bron: Email aan holebi.info van Mangho.

Dit bericht is gepost op 27 November, 2008 en 4661 keer gelezen.Reageer op dit bericht: