Open brief over Haider en Dewinter & homo's.In een open brief komen Yves Aerts en Yvan Brys terug op de verborgen homoseksualiteit van Jrg Haider en trekken ze een parallel met het Vlaams Belang.

Beringen of Klagenfurt?

"Een groot rolmodel" zei Philippe Dewinter op de radio, de ochtend toen bekend werd dat BZ-leider Jrg Haider was omgekomen in een auto-ongeval. Dat de man zich dronken en aan een rotvaart te pletter had gereden bleek geen reden tot enige reserve. "Haider laat een vrouw en twee kinderen achter", zo luidde het nog op de radio.

Dewinter ging niet naar Haiders begrafenis. Hij had beloofd te gaan spreken op een meeting in Beringen en dat was niet te combineren met een blitzbezoek aan Oostenrijk. Eigen Volk Eerst.

In de krant van donderdag stond het vervolg van het verhaal. Haider had een buitenechtelijke relatie. Met een man. Dat moet dus worden: "Haider laat een vrouw, twee kinderen en een minnaar achter". De nummer twee van de partij dan nog wel: Stefan Petzner. Dat kon de BZ best hebben, als het maar niet publiek werd. Het was bijgevolg een publiek geheim. De BZ is, net zoals het Vlaams Belang, een gezinspartij. Niks te maken met al dat gedoe in de marge. Als je dan toch afwijkt: hou het priv. Aan publieke uitingen zoals trouwpartijen tussen mannen of de Gay Parade doen onze partijleiders niet mee.

Zo'n partijrichtlijn kruipt niet in je kouwe kleren. Haider werd gedwongen tot een dubbelleven. Dat leidde tot spanningen, zowel met zijn echtgenote als met zijn minnaar. Zoiets is voor een 'normaal' mens al niet gemakkelijk, laat staan voor een toppoliticus van de BZ. Lid zijn van een extreem-rechtse partij kan je gezondheid schaden als je holebi bent.Na een ruzie met Petzner reed Haider in zijn ongeluk.

Petzner was niet alleen de minnaar maar ook de gedoodverfde opvolger van Haider. En zo geschiedde. Het kan evenwel teveel worden voor een mens. Petzner vertelde alles in een interview: dat van Haider hield en hoe geweldig dat was geweest. Het moest er eindelijk uit. Ook dat mocht niet van de partij. De BZ probeerde het interview nog tegen te houden. Toen dat niet lukte gebeurde iets merkwaardigs: Petzner pakte naast de functie van fractievoorzitter en zijn rol als partijleider kwam op de helling te staan. Een tweede man gegrepen door de partijlijn.

Terug naar Philippe Dewinter. Op de site van Het Laatste Nieuws luidt een van de commentaren bij het artikel over het liefdesleven van Haider: "Hallo ik ben Danny, al jarenlang de minnaar van Filip Dewinter. Onze relatie is heel speciaal en zijn vrouw vindt dat ok. groetjes" Een grapje uiteraard, maar het legt wel bloot in welk bedje het Vlaams Belang ziek is. Het is absoluut not done om als holebi-Vlaamsbelanger uit de kast te komen. Mag niet! Als je voor het Vlaams Belang stemt dan is dat omdat je ergens tegen bent: de Walen, de asielzoekers, de vreemdelingen. Niet omdat je ergens voor bent. Een openlijk homo die het voor andere holebi's wil opnemen bijvoorbeeld, past niet in het plaatje. Krampachtig in de kast zitten is voor sommigen draaglijk, voor velen niet. Recent onderzoek vertelt ons dat 22 procent van de werkende holebi's zijn/haar coming out niet doet op de werkvloer. Niet voor je geaardheid kunnen uitkomen veroorzaakt stress, een lagere werktevredenheid en een slechtere gezondheid.

Ook bij het Vlaams Belang is de partijlijn duidelijk. Dat vernamen we nog eens we op 23 april 2008 tijdens het debat in het Vlaamse Parlement over de Tolerocampagne. Daar reageerde Dewinter scherp op een vraag van Jan Roegiers (Vl.Pro): "Mijnheer Dewinter, ik ben homo en ik heb daar niet voor gekozen. Ik neem aan dat u ooit verliefd bent geworden op een meisje, en ik neem aan dat u daar niet voor gekozen hebt. U bent gewoon verliefd geworden. Laat het voor eens voor altijd duidelijk zijn, dit is geen keuze, maar een gegeven. (...) Mijnheer Dewinter, u hebt daarstraks gezegd dat er geen gelijkheidsteken moet staan tussen een homoseksuele en een heteroseksuele relatie. Ik vraag u, vindt u een homoseksuele relatie minderwaardig?" Dewinter replikeerde: "Mijnheer Roegiers, u hebt met mijn seksuele voorkeur geen bal te maken." Waarna hij prompt zijn coming-out als hetero deed: "Ik vind dat een private keuze, de mijne en, ik zal het maar toegeven, verontschuldig me, die van mijn vrouw. Maar ik loop daar niet mee te koop. Dat debat wil ik hier niet voeren met u."

Was er misschien toch nog een andere reden waarom Dewinter Beringen boven Klagenfurt verkoos?

Yvan Brys & Yvan Aerts
Beleidsmedewerkers www.Holebifederatie.be

Eerder kon je bij ons lezen:
Ontslag opvolger Haider die bekent: "Ik was zijn homo-minnaar".
Filip Dewinter biseksueel op Facebook en Netlog.

Dit bericht is gepost op 28 October, 2008 en 1922 keer gelezen.Reageer op dit bericht: