Vlaamse Holebifederatie en Sportfederatie slaan handen in elkaar.Holebifederatie persbericht:
Vlaamse Sportfederatie en Holebifederatie slaan handen in elkaar voor holebivriendelijke sportclubs

Vlaanderen telt meer dan 20.000 sportclubs, goed voor 1,5 miljoen leden. Als je ervan uitgaat dat minimum 5% van de bevolking zich als holebi benoemt, dan zijn er naar schatting 75.000 holebi's actief in de sportclubs. Dat is meer dan vijf keer het aantal personen dat in het Antwerpse Sportpaleis kan. Daarom lanceren de Vlaamse Sportfederatie en de Holebifederatie samen een campagne tegen homofobie in de sport.

De federaties krijgen daarvoor de steun van Vlaams minister van sport Bert Anciaux. De campagne start tijdens de FARE-week (Football Against Racism in Europe) van 16 tot 28 oktober. Tijdens deze week worden in heel Europa acties ondernomen om thema’s als racisme en homofobie in de sportwereld bespreekbaar te maken. Daarom is dit het ideale moment om het thema 'homofobie in de sport' aan te kaarten.

"Veel holebi’s verbergen hun seksuele voorkeur uit angst voor negatieve reacties. Dat is niet gezond. Terwijl gezondheid toch een van de eerste dingen is waar je aan denkt als je aan sport doet", zegt Yvan Brys van de Holebifederatie. "Holebi's die wel open zijn over hun geaardheid ervaren vaak allerlei vormen van homofobie. Ze worden uitgescholden, getreiterd, vermeden in douche en/of kleedkamers. Ze worden geïntimideerd of zelfs openlijk gediscrimineerd. Men denkt nog vaak: homo’s zijn verwijfd, lesbiennes zijn manwijven en bij beiden draait alles rond seks. Ook het aantal holebi's in de topsport die voor hun geaardheid uitkomen is opvallend laag".

Ina Van Hoye, medewerkster communicatie van de Vlaamse Sportfederatie: “De Vlaamse sportfederaties vinden het belangrijk dat íedereen in de sportclub terecht kan. Holebi’s zijn dan ook één van de doelgroepen die de Vlaamse Sportfederatie vzw opgenomen heeft in haar doelgroepenbeleid. Door aan deze campagne mee te werken, kunnen wij dit onderwerp bij de Vlaamse sportfederaties en hun sportclubs bespreekbaar maken of onder de aandacht brengen.”

De Holebifederatie en de Vlaamse Sportfederatie vinden het erg belangrijk dat holebi's, of je ze nu ziet of niet, een positief signaal krijgen van hun lokale club. Als sportclub kan je er met enkele eenvoudige ingrepen al voor zorgen dat holebi's zich meer thuis voelen.

U bent vriendelijk uitgenodigd op de persconferentie waarop we onze plannen willen voorstellen. Gastvrouw is bokskampioene Daniella Somers. Zij ontvangt u in haar sportschool.

Dinsdag 21 oktober, 12 u 's middags
Sportschool The Bulldogs, Bredabaan 210 in Merksem.

Eerder kon je bij ons lezen:
Mechelen: Homo's spelen tegen hetero's.
N-VA'r wil meer uitleg over holebi's in de sport.

Bron: www.holebifederatie.be

Dit bericht is gepost op 22 October, 2008 en 2811 keer gelezen.Reageer op dit bericht: