Eerste resultaten mannenseks onderzoek.De eerste resultaten van de vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent over het seksleven van homo en biseksuele mannen in Vlaanderen zijn zopas bekend gemaakt. Ruim 1736 mannen werden hiervoor ondervraagd.

Uit de eerste resultaten van het FAQIT onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop men voor het eerst seks heeft daalt. Jongens die op dit moment 24 jaar zijn hadden hun eerste homoseksuele ervaring gemiddeld rond de leeftijd van 16,5 jaar. Bij mannen die nu tussen de 36 en 49 zijn lag de eerste homoseksuele ervaring op gemiddeld 20 jaar.

Verder blijkt dat 41% van de ondervraagde homo en biseksuele mannen maximaal tien sekspartners had, 29% van hen beweerd er meer dan 50 te hebben gehad, en 18% van die 29% beweerd zelfs meer dan 100 verschillende sekspartners te hebben gehad. De hoge cijfers zijn te verklaren door de leeftijd van de ondervraagden, de helft van de mannen met een hoog cijfer zijn homo's en biseksuele mannen tussen 36 en 49 jaar, en bij jongeren onder de 24 heeft 47% slechts vijf of minder sekspartners gehad.

Wanneer het gaat over SOA's (seksueel overdraagbare aandoening) zegt 53% van de ondervraagde homo en biseksuele mannen zich in het voorbije jaar te hebben laten testen op een soa. Wat daarbij opvalt is dat naarmate men ouder wordt het testgedrag toeneemt. Bij 15% van de geteste mannen (1 op 7) werd het voorbije half jaar een soa vastgesteld. Syfilis is hierbij de vaakst voorkomende soa, gevolgd door genitale wratten en gonorroe (druiper).

Over Hepatitis B: 4,7% van de homomannen lag ooit op het ziekenbed met een Hepatitis B-infectie (9% bij de leeftijdsgroep 36-49). En slechts 57% van de homomannen laat zich vaccineren tegen deze ernstige ziekte. Verder blijkt hier dat de meerderheid van de ondervraagden niet op de hoogte was van het feit dat er een vaccinatie bestaat, daarnaast zegt 30% zich niet te laten vaccineren omdat ze veilig vrijen, een antwoord dat aantoont dat 61% van de mannen een gebrek heeft aan de juiste kennis, onvoldoende geïnformeerd is over de risico's van Hepatitis B en mogelijkheden om zich te laten vaccineren.

Aids-Hiv: Slechts Eén op twintig van de ondervraagde homo en biseksuele mannen weet dat hij besmet is met het hiv-virus. 73% van de mannen liet zich ooit testen op hiv, maar bij de min 24 jarigen daalt het cijfer tot bijna de helft. En 49% van de ondervraagden liet zich in het afgelopen jaar testen op hiv, daarbij was voor één op drie onveilige seks een reden tot het zich laten testen, en voor één op vier was de test een voorbereiding op het weglaten van het condoom met een vaste partner. Bij één op zes gebeurde de test op aanraden van een arts. Tweederde van de homo en biseksuele mannen die zich nog nooit lieten testen op hiv gaf als reden dat ze nooit onbeschermde seks hebben. Een kwart laat zich niet testen omdat ze niet willen praten over seks met hun arts, en Eén op de zestien hanteert de struisvogel politiek en heeft schrik voor een positieve hiv-test.

Relaties en safe seks: Van de seksueel actieve ondervraagde homo en bimannen had 40% gedurende de zes maanden enkel losse partners. 32% had seks met één vaste partner en 28% had zowel losse als vaste partners, waaruit men kan concluderen dat 60% van de ondervraagden een vaste partner heeft, daarbij heeft 43% van de min 24 jarigen uitsluitend een vaste partner, wel moet men opmerken dat in 68% van de gevallen de vaste relatie maximum zes maanden duurde, wat betreft de min 24 jarigen. 52% van de ondervraagden spreekt in zijn relatie af om monogaam te zijn. 14% maakt geen afspraken, en 30% maakt afspraken over seks met anderen dan de vaste partner, hetgeen vaak wil zeggen dat men enkel beschermde seks mag hebben buiten de relatie. Bij min 24-jarigen met een vaste relatie (41%) kiest driekwart voor een monogame relatie, tegenover een derde in de leeftijds categorie van 36 tot 49 jaar.

Veilig vrijen: 37% van de ondervraagde homo en bimannen gaf toe in het afgelopen half jaar onveilige seks te hebben gehad. In meer dan de helft van de gevallen was de vaste partner de enige met wie men neukte zonder condoom, maar bijna één op zes neukte bareback (zonder condoom) met zowel de vaste als met losse partners. Uit het onderzoek komt sterk naar boven dat opleiding en leeftijd doorslaggevend zijn in het onveilige seksgedrag, hoe ouder of hoe langer opgeleid hoe vaker het condoom wordt weggelaten bij het neuken.

Seks: De meest voorkomende seksuele handelingen tussen twee mannen blijken tongkussen, knuffelen en pijpen. Anale seks zou voornamelijk met een vaste partner gebeuren, en ongeveer de helft van de ondervraagde homo en bimannen doet aan rimmen (kontlikken). Verder blijkt dat Eén op vijf al eens aan groepsseks deed en dat de meesten niet in zijn voor kinky seks zoals SM, plasseks of fisting, (4,3% actief, 2,8% passief). Homosauna's, nachtclubs en cafés zijn volgens alle deelnemers de belangrijkste plek om sekspartners te vinden, maar het internet is dan weer de beste plaats om nieuwe mannen te leren kennen, slechts 20% maakt geen gebruik van het internet om een sekspartner te vinden.

Drugs en seks: Meer dan de helft van de ondervraagde homo en biseksuele mannen gaf toe alcohol te gebruiken tijdens de seks of bij het zoeken naar een sekspartner, een kwart van hen snuift het middeltje poppers. Anderen: Viagra (8%), wiet (9%), xtc (4%), cocaïne (3%) en speed, reflexspray, GHB, crystal (1 à 2% of minder) worden slechts door een kleine minderheid gebruikt.

Info over veilige seks: Ook vroeg men naar waar de homo en bi man zijn informatie haalt over veilig vrijen. 56% noemde het internet. De 33% die antwoordde via het Vlaamse gezondheidsorganisatie Sensoa bedoelde daarmee de website van de organisatie. En ook al is er al vier jaar geen folder meer uitgebracht toch noemde 40% dergelijke brochures als informatie bron en 34% haalde zijn informatie uit homo magazines, alhoewel die amper info rond veilig vrijen publiceren.Bron: gaybelgium

Dit bericht is gepost op 31 July, 2008 en 3069 keer gelezen.Reageer op dit bericht: