Duitsland zet homofobe muziek op de zwarte lijst.De Duitse overheid wil homofobische teksten van Jamaicaanse dancehall/reggae-artiesten op een zwarte lijst zetten, waardoor de marketing, distributie en verkoop van hun cd's sterk beperkt zal worden.

De maatregel komt van een Duitse federale dienst die zich bezig houden met bestrijden van media-uitingen die schadelijk zijn voor jeugdigen. Op de zwarte lijst zullen onder andere de nieuwe cd's van Beenie Man, Capleton, Elephant Man, Sizzle en T.O.K komen te staan.

De cd's van de artiesten worden niet verboden, maar zullen wel moeilijker verkrijgbaar zijn omdat ze onderworpen zullen worden aan tal van beperkende maatregelen als het gaat om marketing, distributie en verkoop. De index bevat nu al media-uitingen die oorlog en geweld ophemelen en die haatzaaien tegen bepaalde groepen in de samenleving.

Er is inmiddels ook een oproep gedaan aan de aanbieders van cd's en muziek op het internet, met de vraag om homofobische muziek en cd's te weren, de oproep komt van Volker Beck, fractievoorzitter van de Duitse Groenen, die zegt: "Degenen die in Jamaica haatzaaien tegen homoseksuelen mogen in Duitsland daar geen geld mee verdienen."

In Jamaica is homoseksualiteit strafbaar en al meermaals werden reggae en dancehall artiesten uit het land aangeklaagd vanwege hun gewelddadige teksten over homo's. De Britse mensenrechten en holebi activist Peter Tatchell startte enkele jaren geleden met de internationale campagne: 'Stop Murder Music'.

Sinds toen zijn er al vele succesvolle internationale acties gevoerd tegen Buju Banton, Beenie Man, Capelton, Sizzle en Elephant Man. Daarbij werden optredens geannuleerd, platen en sponsorcontracten ingetrokken enz. Een aantal van de aangeklaagde artiesten sloot later met Tatchell een overeenkomst waarin ze homofobie afwijzen, helaas bleek nog wat later dat sommige van hen zich niet aan de afspraak hielden.

Eerder kon je bij ons lezen:
Reggae artiesten organiseren Hetero Pride Parade.
Jamaicanen steunen massaal homofobe overheid.

Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 20 July, 2008 en 2166 keer gelezen.Reageer op dit bericht: