Vlaamse holebifederatie wil holebi's in Europese Richtlijn.Holebifederatie-persbericht:

De Holebifederatie eist opname seksuele geaardheid in nieuwe Europese Richtlijn

Op woensdag 2 juli bespreekt de Europese Commissie een nieuwe Europese Antidiscriminatierichtlijn. Die moet de bestaande Kaderrichtlijn over Antidiscriminatie in Arbeidsverhoudingen uitbreiden naar andere levensdomeinen, zoals goederen, diensten en huisvesting. Het is niet zeker dat seksuele geaardheid als discriminatiegrond opgenomen zal worden in deze nieuwe tekst.

Gisteren publiceerde het Europees Agentschap voor Grondrechten een studierapport over homofobie in Europa. Dat rapport bevat volgens de Holebifederatie meer dan voldoende argumenten om seksuele geaardheid wel degelijk toe te voegen aan de nieuwe Richtlijn.

Het rapport van het Europees Agentschap voor Grondrechten stelt duidelijk dat het niet kan dat de verschillende discriminatiegronden verschillend behandeld worden binnen de Europese Unie. Alle lidstaten gaan in hun nationale wetgeving immers anders om met de gronden. Het rapport besluit dat het nodig is om discriminatie op basis van seksuele geaardheid uit te breiden naar andere domeinen, zoals goederen en diensten.

Volgens de Holebifederatie zou het een enorme stap achteruit zijn als de nieuwe Richtlijn seksuele geaardheid niet zou opnemen. "Belgi is n van de voortrekkers als het gaat om het omzetten van de Europese antidiscriminatieregelgeving in nationale wet", zegt Yves Aerts. "We mogen niet vergeten dat er andere lidstaten zijn waar holebi's een veel moeilijker leven hebben. Niet alleen voor ons maar vooral ook voor die lidstaten is het cruciaal dat holebi's beschermd worden. Als we de boot missen en niet opgenomen worden in de nieuwe tekst, betekent dit eigenlijk dat Europa goedkeurt dat holebi's geweigerd worden op de huurmarkt of bepaalde diensten ontzegd worden. Het is net in die dagdagelijkse context dat holebi's bescherming nodig hebben."

Het onderzoeksrapport van het Europees Agentschap voor Grondrechten beveelt ook aan om homofobe beledigingen en haatmisdrijven op Europees niveau aan te pakken. Het vraagt ook om gelijke rechten inzake partnerregelingen te voorzien. Landen die geen huwelijken tussen partners van gelijk geslacht erkennen, moeten minstens een geregistreerd partnerschapsregeling voorzien. Link naar het Rapport van het Europees Agentschap voor Grondrechten: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Europa blijft deels holebi-discriminatie toestaan.

Bron: holebifederatie.be

Dit bericht is gepost op 01 July, 2008 en 1929 keer gelezen.Reageer op dit bericht: