Modeontwerper Yves Saint Laurent overleden.Frankrijk: De Franse couturier Yves Saint Laurent is zondagavond op 71-jarige leeftijd overleden. De modeontwerper had al van in het begin van zijn carriŤre erg veel succes dankzei zijn vernieuwende stijl.

Op zeventienjarige leeftijd verliet Saint Laurent zijn ouderlijk huis om voor de ontwerper Christian Dior te gaan werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het modehuis Dior en de opdracht om het van de financiŽle ondergang te redden. De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat zij tot grote successen leidden. Hij gebruikte in de collecties zowel felle lichte, als donkere kleuren. Hij ontwierp eenmalig een collectie waarbij alle kledingstukken zwart waren.

Na een zware zenuwinzinking raakte hij de leiding over Dior kwijt. Daarna begon hij samen met Pierre Bergť, zijn partner en compagnon zijn eigen modehuis en merk met de bekende initialen YSL. In de jaren 60 en 70 populariseerde hij de 'beatnik look' en de puntlaarzen die tot dijhoogte de benen omsluiten, tot zijn cliŽnten behoorden onder andere Catherine Deneuve.

In de jaren 90 werd zijn modehuis verkocht aan het farmaceutische bedrijf Sanofi voor ongeveer 600 miljoen dollar, en in 1999 kocht Gucci het YSL-merk terwijl Saint Laurent zelf nog de haute couturecollectie bleef ontwerpen. In 1998 ging hij op pensioen en trok hij zich terug in zijn huis in Marokko en in 2002 zei hij de modewereld definitief vaarwel.

Bron: wikipedia en media

Dit bericht is gepost op 02 June, 2008 en 2676 keer gelezen.Reageer op dit bericht: