Pioniers herdenken vijf jaar homohuwelijk in BelgiŽ.BelgiŽ: Vijf jaar geleden werd het huwelijk in ons landje opengesteld voor homo en lesbische koppels, nadat dit in het staatsblad was aangekondigd. De pioniers van het eerste homohuwelijk in BelgiŽ zijn Antoon Hulsbosch en Alfons Caers (foto), beide afkomstig uit Limburg en het eerste koppel van hetzelfde geslacht dat in ons land in het huwelijksbootje stapte

Het eerste homohuwelijk werd eigenlijk in Antwerpen voltrokken, maar op 1 maart 1996 waren Antoon (71) en Alfons (57) de eerste Limburgse homo's die een samenlevingscontract aangingen. "Op dat moment hadden we nooit durven dromen dat we ooit nog zouden trouwen", zegt Alfons Caers. "Zelfs toen de wet er bijna door was, dacht ik niet dat wij het in ons leven nog zouden meemaken, het was dan ook een hele opluchting toen het in het Staatsblad verscheen, wij hebben er dan ook geen gras meer laten overgroeien".

Hoewel het leven van Alfons, die werkzaam is in een bejaardentehuis, en de gepensioneerde Antoine niet veel is veranderd, is er wel juridisch het een en ander geregeld, met name de juridische zekerheid. "Dat was niet de reden om te trouwen, want dat wilden we echt wel bewust, maar het is wel een geruststelling dat alles op vlak van erfenisrechten nu wel goed geregeld zijn. Het is dan ook mooi dat we elkaar die zekerheid nu kunnen geven", aldus Alfons.

Bron: gva.be

Dit bericht is gepost op 28 May, 2008 en 3932 keer gelezen.Reageer op dit bericht: