Turnhoutse priester schrijft boek over homoseksualiteit.Turnhout, België: Priester Dirk VandenBroeck (foto) stelt zijn boek: 'Mag ik anders zijn?' voor. Daarin verteld hij uitgebreid over hoe hij zichzelf ontdekte als jonge homo. Naar eigen zeggen wil hij met zijn jeugdverhaal homoseksualiteit bespreekbaar maken binnen en buiten de kerk.

'Jarenlang heb ik dit verhaal opgekropt', zegt Dirk, die nog maar een jaar geleden in Turnhout tot priester werd gewijd. "Het was tijd om het publiek te maken. Beschouw het als een late pubertijd: van de daken schreeuwen wie je bent en wat je doet. Heerlijk".

Het boek werd uitgegeven door het Nederlandse BoekScout. Mag ik anders zijn gaat deels over het scoutskamp waar Dirk zijn 'anders zijn' ontdekte. Een mix van realiteit en fictie. De 33-jarige priester vertelde dat het hoofdpersonage Brecht beleeft wat hijzelf doormaakte. "Maar ik heb het verhaal uiteraard aangepast aan onze tijd.

Dirk blikt met gemengde gevoelens terug op die periode. "Ik was dertien. Al mijn vrienden hadden een liefje, en ik werd maar niet verliefd. Dromen deed ik wel, maar dan enkel over mijn beste vriend. En dat deed een belletje rinkelen". Dat was volgens hem een hard vaststelling, maar het had ook voordelen. "Veel jongens verkochten praatjes over meisjes die ze amper zagen. Maar ik lag op kamp elke nacht naast mijn grootste liefde. Uiteindelijk leidde dat er wel toe dat ik mezelf afsloot in een fantasiewereld. Ik lag in de knoop met mezelf en moest twee jaar van mijn middelbare studies overdoen".

Dirk voelde op de leeftijd van 17 jaar de 'klik'. "Ik liep Edwin Ysebaert tegen het lijf, die zei jij hebt iets te vertellen. Achter bekeken heeft dat mijn keuze voor het priesterschap zeker mee bepaald. "In het seminarie kon ik met mijn verhaal terecht, maar het standpunt van de kerk bemoeilijkte de zaak ook. Sommige priesters luisterden, maar lieten me beloven alles geheim te houden. Anderen brandden een kaarsje in de kapel voor mijn genezing".

Dat zijn boek veel stof kan doen opwaaien daar is Dirk zich van bewust. "Dit mag een knuppel in het hoenderhok zijn', knikt Dirk. 'Tenzij iemand, zoals ik, vrijwillig voor het celibaat kiest, kan en mag je de lichamelijkheid tussen mensen niet ontkennen. Belangrijk is dat je voor iemand kiest. Of dat een man of vrouw is, maakt niet uit. Op dat vlak is de Kerk gewoonweg preuts".

Tot slot zegt Dirk dat hij homoseksualiteit bespreekbaar wil maken binnen de kerk, maar dat hij ook jongeren een hart onder de riem wil steken. " nog taboe. Als dit één jongere ertoe kan aanzetten om zich te outen, dan beschouw ik mijn missie als geslaagd. Ik ben benieuwd naar de reacties".

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaams homo-priester denkt aan verlaten van de kerk.
Rome: Homo's mogen absoluut geen priester worden.

Bron: destandaard.be

Dit bericht is gepost op 27 May, 2008 en 3548 keer gelezen.Reageer op dit bericht: