Syfilis is terug van weg geweest, en treft iedereen.De seksuele overdraagbare aandoening Syfilis is terug van weg geweest. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding van de EU waarschuwt voor deze terugkomst.

Vooral steden als Amsterdam, Londen Parijs en Berlijn zagen de afgelopen jaren een uitbraak van syfilis. In de Verenigde Staten zou een vergelijkbare trend gaande zijn.

Volgens deskundigen komt Syfilis vooral voor bij mannen, en vaak wees men onveilige seks tussen homoseksuele mannen aan als belangrijkste oorzaak van de terugkeer. Maar ook onder heteroseksuelen, zowel mannen als vrouwen, wordt de ziekte steeds vaker waargenomen.

Tot voor kort was Syfilis een zeldzaam verschijnsel. Het gebruik van penicilline roeide de ziekte uit in de jaren vijftig van de vorige eeuw bijna volledig uit in de Westerse wereld, in 2000 planden epidemiologen zelfs een slotoffensief om de ziekte de genadeslag te geven. Maar de laatste tien jaar is de ziekte terug in opmars.

Syfilis is een bacteriƫle aandoening, met zichtbare symptomen als zweren en uitslag. In extreme gevallen kan dementie of hartfalen optreden, evenals aantasting van de luchtwegen en het centrale zenuwstelsel. Indien in een vroeg stadium opgemerkt is syfilis goed te behandelen met antibiotica.

Zwangere vrouwen die besmet zijn met de ziekte lopen kans een erfelijke vorm op hun ongeboren kind over te dragen, wat in bijna de helft van de gevallen leidt tot de dood, vlak voor of na de geboorte.

Volgens het Nederlandse preventiecentrum dragen de medicijnen die in de jaren negentig voor de behandeling van aids werden ontwikkeld bij aan de explosieve verspreiding van syfilis, omdat er daardoor minder veilig wordt gevreeƫn.

Ook de ontwikkeling dat mensen via het internet veel gemakkelijker in contact komen met seksuele partners is volgens sommige experts debet aan de sterke toename van het aantal besmettingen.

Alles over soa's kan je vinden in de holebi info gids - klik menu gids

2007
meer nieuws klik home

Dit bericht is gepost op 21 December, 2007 en 6975 keer gelezen.Reageer op dit bericht: