WereldAidsdag: Preventie verdubbelen, besmettingen halverenHolebifederatie persbericht:

Zaterdag 1 december is Wereld Aids Dag, de dag waarop de wereld zich solidair toont met hiv-positieve mensen en mensen met aids. Het aantal hiv-besmettingen door seksuele contacten tussen mannen stijgt dramatisch in ons land. Op 5 jaar tijd verdubbelde het aantal nieuwe besmettingen. Momenteel is minstens 1 op 33 van de mannen die met mannen vrijen besmet.

De Holebifederatie vindt dat hiv en aids opnieuw een hot item moeten worden binnen de holebi beweging. De preventie-inspanningen moeten verdubbeld worden, zodat het aantal nieuwe besmettingen de komende jaren drastisch daalt. Alleen zo kan het tij keren.

Ten tijde van de aidscrisis van de jaren 80 had iedere homo wel een vriend of kennis met hiv. Veel hiv-positieve mensen stierven ook vrij snel aan aids. Vandaag lijkt het binnen de holebibeweging alsof niemand nog hiv-positief is, terwijl het aantal hoger is dan ooit. Het thema is een non-issue geworden. Zo ontstaat de indruk dat er geen probleem meer is.

De Holebifederatie ziet wel degelijk grote problemen. Het aantal nieuwe besmettingen van mannen die seks hebben met mannen verdubbelde op enkele jaren tijd. Aids is en blijft een dodelijke ziekte. Door de aidsremmende medicijnen zijn mensen zich hier niet altijd van bewust.

De Holebifederatie eist dat er dringend acties komen voor de doelgroep mannen die seks hebben met mannen. Yves Aerts: De overheid speelt hier een belangrijke rol, omdat er geld nodig is voor extra campagnes en voor dieper onderzoek. De preventie-inspanningen moeten verdubbeld worden, zodat het aantal nieuwe besmettingen op enkele jaren tijd halveert.

De Holebifederatie wil ook zelf haar verantwoordelijkheid nemen door het thema binnen de holebibeweging hoger op de agenda te plaatsen. Ze wijst mensen op hun individuele verantwoordelijkheid door te benadrukken dat veilig vrijen cruciaal blijft.

De Holebifederatie organiseerde tal van activiteiten in de aanloop naar Wereld Aids Dag en besteedt in haar communicatie veel aandacht aan de hiv-thematiek. Maar dat is onvoldoende, zegt Yves Aerts. We moeten er dringend voor zorgen dat homo's weer echt bezorgd zijn om aids. Dat is niet eenvoudig, maar we engageren ons hiervoor".

2007
Meer nieuws klik home

Dit bericht is gepost op 30 November, 2007 en 1963 keer gelezen.Reageer op dit bericht: