Susan Daniel, oprichtster Belgische Holebibeweging overleden.Via Gayworld hebben wij het droevige nieuws vernomen van de dood van een holebi-icoon. Het Fonds Suzan Daniel vzw liet zopas weten dat vorige week Susan Daniel is overleden.

Daniel lag in 1953 met het Cultuurcentrum België, aan de basis van de homo- en lesbiennebeweging in ons landje. Suzan werd geboren in 1918 als Suzanne De Pues te Brussel. Al op jonge leeftijd werd ze zich bewust van haar lesbische geaardheid, en via via kwam ze in de jaren 30 in contact met het Brusselse toenmalige holebi milieu. In deze periode ontstond het pseudoniem waaronder ze nu gekend is.

In het begin van de jaren 50 leerde Suzan de Nederlandse holebi belangenorganisatie het COC kennen, maar ook het door haar gepatroneerde International Committe for Sexual Equality kennen. Dit comité organiseerde congressen om respect te verwerven voor holebi's en wilde zo de aanzet geven tot een veranderde houding van het grote publiek ten opzichte van homoseksualiteit.

Susan was erg onder de indruk van het succes van het congres dat doorging in Amsterdam anno 1053, waar ze als Belgische vertegenwoordigster het woord voerde, ze besloot om actie te ondernemen in eigen land. Toen ze zag dat er ook steeds meer Nederlandse hetero's de belangen van holebi's gingen verdedigen, wilde ze dat ook in eigen land, want daar was toen lang nog geen sprake van.

Voor de daadwerkelijke oprichting van het Centre Culturel Belge - Cultuurcentrum België, de eerste emancipatorische homo- en lesbiennegroep van ons landje, had Suzan eerst contact met de Brusselse politiecommissaris en met senator Pierre Vermeylen. "Ik wou geen last met de politie, gevangenis riskeren, ambras hebben met mijn ouders die niet wisten dat ik dat deed. Beide waren positief en gaven me groen licht, maar gaven wel de raad enige discretie te bewaren.

Rond het einde van 1953 kwam er de oprichting van het CCB, maar de groep zag niet erg lang het levenslicht. Suzan had wel een aantal homomannen rond zich weten te verzamelen maar het werk kwam steeds op haar schouders terecht, bovendien zaten de homomannen ook op een andere golflengte en wisten de homo's zich geen blijf met deze voor hen veel te energieke, moderne en progressieve lesbische vrouw.

Een jaar later volgde de breuk en trok Susan zich terug, terwijl de homomannen als Centre de Culture et de Loisirs Cultuur en Ontspanningscentrum doorgingen, waarbij ze zich vooral richten op het maken van plezier. Rond de jaren 60 zouden er toch weer enkele medewerkers relaties hebben aangeknoopt met Suzan.

Lange tijd was het stil rond Suzan, tot ze een medewerker van het in oprichting zijnde homo/lesbisch archief en documentatiecentrum erin slaagde haar in 1996 terug op te sporen. Als eerbetoon nam dit nieuwe initiatief haar pseudoniem op in zijn naam. Met veel plezier, trots en interesse volgde ze voortaan het Fonds Suzan Daniel, dat ze beschouwde als haar succesion tardive.

Uiteindelijk lag Suzan met de oprichting van het CCB aan de basis van de homo- en lesbiennebeweging van ons land. In internationaal opzicht is het bovendien opmerkelijk dat de beweging in ons land is opgestart door een vrouw. Suzan Daniel werd 89 jaar.

Meer info over het Fonds Susan Daniel vzw: Klik hier

2007

Dit bericht is gepost op 19 November, 2007 en 2708 keer gelezen.Reageer op dit bericht: