Jos brink leeft ook verder in schilderijen.Jos brink, overleden op 17 augustus van dit jaar, was naast: cabaretier, musicalster, producent, columnist, schrijver, predikant, acteur en radio-en televisiepresentator ook schilder. Frans Silvold (foto), eigenaar van de gelijknamige hydroshop aan de Eefdese Jodendijk zegt: "Je verwacht niet dat het stopt".

Vorige week deed Silvold een expositie van het werk van Jos Brink, en voelde zich daarbij erg vereerd dat hij met het werk van de artiest nog iets kon betekenen na diens overlijden.

De vrijdag dat Jos en Frank op vakantie gingen kondigde Jos aan dat hij nog wat schilderijen zou maken voor de expositie. Silvold was die week nog in Brinks woning. Op de schildersezel enkele strepen op een doek. "Jos liet altijd alles gewoon staan zodat hij meteen terug aan de slag kon gaan wanneer hij maar wilde".

Een kwart eeuw was Silvold kind aan huis bij Jos, onder andere ook om de planten te verzorgen. De voorbije expositie zal de laatste keer zijn geweest dat de werken van Jos waren te zien, maar het was een succes, want 90% werd verkocht aan particulieren.

Silvold heeft zelf ook nog een werk gekregen van Brink Zelf vindt hij het ook een vreemd gevoel om nog tussen de schilderijen rond te lopen. De aanblik van het werk dat nog niet af is, in Brinks huis, doet hem de 'waarom'-vraag stellen. De dood hoort bij het leven, maar laat zijn komst niet altijd verklaren. Brink was letterlijk en ook zichtbaar nog niet klaar met zijn werk.

De schilderijen weghalen na het overlijden is een gedachte geweest, maar Brink zelf hield zich aan het bekende credo dat de show door moet gaan. De donderdag van de begrafenis sloot Silvold wel de deuren. "De bezoekers die aan de deur kwamen hadden alle begrip. Ze kwamen het daaropvolgende weekeinde weer terug."

Dat Jos naar buiten trad met zijn werk had hij te danken aan Silvold. "Het zal zo'n vijftien jaar geleden zijn geweest dat ik bij hem thuis de schilderijen zag hangen. Vijf jaar geleden vroeg ik of hij ze ten toon wilde stellen, maar hij wilde niet exposeren", aldus Silvold.

Maar uiteindelijk ging Jos toch akkoord, maar verkopen wilde hij uit alle bescheidenheid niet. Toen de tienduizendste bezoeker daarover teleurstelling liet blijken ging Brink aarzelend een stapje verder. Voor het eerst kwamen zijn werken ook in kunstkringen te hangen.

Dit jaar stond hij met Brink naar een overwegend rood schilderij te kijken. Een paar iele boompjes op een rood vlak, meer niet. "Hoe heet het?" had Silvold hem gevraagd. "Rood", was het antwoord van de meester. Heel eenvoudig.

Jos Brink begon in 1983 met schilderen. Een zelfportret was zijn eerste werk.

holebi info 2007
meer nieuws klik home

Dit bericht is gepost op 11 September, 2007 en 3911 keer gelezen.Reageer op dit bericht: