Homokoppel kreeg onverwacht een zoon, en wachten op tweede kindje.De vzw Jeugdzorg in Gezin bestaat 35 jaar, de erkende dienst voor pleegzorg doet een dringende oproep voor nieuwe pleegouders. Ook homo's, lesbiennes en alleenstaanden komen in aanmerking.

Het eerste homokoppel die via Jeugdzorg in Gezin als pleegouders in aanmerking kwamen zijn Wim Vandenput, 26, en Patrick Lenvin, 33.

Het jonge homokoppel startte een binnenlandse adoptieprocedure en waren in afwachting van een pasgeboren baby. Maar onverwacht kwam er recent een ouder kind in hun leven. In de instelling waar Patrick werkte verbleef een Marokkaanse jongen. Toen de instelling zelf vroeg of Patrick en zijn partner de negen jarige jongen wilde opnemen stemden zij meteen toe.

Dit alles is nu een jaar geleden, de voorbereidingen gebeurde heel grondig, en de dienst pleegzorg onderzocht het koppel inzake hun profiel en motivatie. Het homokoppel laat weten dat ze deze fase nooit als een examen ofzo hebben ervaren. Nadien volgden enkele gesprekken en vier infoavonden alvorens de adoptie kon doorgaan.

Wim en Patrick wonnen snel het vertrouwen van de negenjarige Marokkaanse jongen. "Opvoeden is ook onderhandelen. Wij waren vooral bang voor de reactie van zijn moeder, een Marokkaanse. Maar het feit dat wij een homokoppel zijn, bleek een voordeel, want de jongen had nooit een vader gekend, en nu heeft hij twee papa's, wat hij wel erg tof vindt. En aan de andere kant hoeft de moeder zich niet bedreigd te voelen want ze heft geen concurrentie van een andere mama, ook een groot pluspunt", aldus Wim en Patrick.

Dat het koppel in een landelijke gemeente woont beschouwen ze als een voordeel. "De leerkrachten waren meteen op de hoogte van onze bijzondere gezinssituatie. De jongen mocht zelf beslissen of hij het aan zijn klasgenoten zou vertellen of niet. Na ongeveer drie maanden heeft hij het aan de andere kinderen verteld, die hebben daar erg normaal op gereageerd".

Een warme thuis, een veilig nest dat is wat Patrick en Wim willen bieden aan hun pleegzoon. "Ik zal niet zeggen dat er nooit problemen zijn, want dan lieg ik", zegt Wim. "Maar door gesprekken met andere ouders weten we dat het de typische probleempjes zijn die in ieder gezin met kinderen van die leeftijd opduiken".

En ja hun leven is veranderd. "Wij zijn nu meer gedisciplineerd dan vroeger. Iedere ochtend ontbijten, niet meer uitslapen, s'avonds op tijd thuis enz. Maar die keuze hebben we bewust gemaakt en de jongen heeft ons leven verrijkt. Vroeger hadden we een stil huis, nu bruist het van het leven. Gevoelsmatig is hij onze zoon, en wanneer ons adoptie kindje alsnog komt gaan we dat echt zien als ons tweede kindje'.

holebi info 2007

Dit bericht is gepost op 28 July, 2007 en 3135 keer gelezen.Reageer op dit bericht: