Vlaams onderzoek: holebi's mogen niet opvallen.Onderzoek naar holebi's: Ze mogen niet te veel opvallen.

Vlamingen staan dan wel steeds positiever tegenover homo's en lesbiennes die huwen, maar holebi's mogen ook niet teveel opvallen. Dat blijkt uit de brochure Focus Gelijke Kansen van de Vlaamse Regionale Indicatoren.

Het lijkt alsof holebi's volledig aanvaard zijn in onze maatschappij, en dat alle gelijke rechten zijn verworven. Maar helaas is de werkelijkheid anders, want tolerantie is niet hetzelfde als aanvaarding. Volgens de brochure is dan ook een maatschappelijk klimaat creƫren waarin men zonder problemen kan uitkomen voor de eigen geaardheid, minstens even belangrijk als de strijd voor juridische gelijkeberechting.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat slechts de helft van de Vlamingen de uitdrukkelijk uitspraak afwijst die stelt dat de strijd voor gelijke rechten voor holebi's te ver gaan. Driekwart van de ondervraagden is van mening dat dit wel het geval is. Bij de mannen gaat het daarbij zelfs om drie op de tien. Andere, meer specifieke uitspraken verduidelijken dit beeld. In 2006, drie jaar na de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, blijft een op vijf expliciet tegen het homo of lesbische huwelijk, bij de mannen is dat zelfs een op vier.

En ook al staat 65% achter het homo of lesbische huwelijk, en is 9 van de 10 Vlamingen van mening dat holebi's een leven mogen leiden zoals ze wensen, toch neemt de goedkeuring af wanneer het expliciet gaat over de seksualiteitsbeleving.

Vlamingen tolerant? Bijna de helft van de ondervraagden is van mening dat holebi's als ze gelijk behandeld willen worden, niet zoveel ophef moeten maken over hun seksuele voorkeur. Vier op tien stelt dat holebi's op die voorkeur teveel nadruk leggen en dat ze niet zo overdreven moeten doen. 45% gaat akkoord met de stelling dat al die aandacht voor holebi's op den duur gaat vervelen, bij de mannen gaat het zelfs om meer dan de helft. Enkel de uitspraken over de algemene aandacht en over documentaires op televisie scoren qua tolerantie iets beter.

Per groep onderzochten zijn er weinig verrassingen. Vrouwen zijn toleranter dan mannen en holebi's zijn (uiteraard) verdraagzamer dan hetero's. Hoe ouder de ondervraagde hoe minder tolerant, en hoe hoger opgeleid hoe verdraagzamer.

Verder blijken vrijzinnigen het meest verdraagzaam en mensen die zich katholiek of moslim noemen het minst. En hoe vaker iemand een eredienst bijwoont, hoe minder verdraagzaam hij/zij antwoord gaf.

Verder blijkt dat wie persoonlijk holebi's kent meer toleranter is en dat de aard van de band tussen de ondervraagde en de holebi in kwestie hierbij geen rol speelt.

In Nederland kwamen in het verleden gelijkaardige resultaten uit een onderzoek, met als belangrijkste opvallende trend: holebi's mogen er zijn maar ze mogen niet opvallen!

Meer kan je lezen in hoofdstuk vier van de brochure: Klik hier om het pdf bestand te lezen.

holebi info 2007

Dit bericht is gepost op 24 July, 2007 en 2166 keer gelezen.Reageer op dit bericht: