Vlaams Parlement keurt resolutie goed over homofobie in de EU.Vandaag keurde de Commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement het voorstel van resolutie goed, betreffende het veroordelen van homofobie in enkele Europese-lidstaten. Alleen het Vlaams Belang stemde tegen.

De resolutie werd eerder ingediend door: Herman Schueremans, Helga Stevens, Margriet Hermans, Jan Rogiers, Bart Martens en Johna Verstreken.

Tijdens de hoorzitting kwam ook Patrica Prendivill aan het woord, zei is de afgevaardigde bestuurster van ILGA - Europe. Ze kwam de standpunten en kennis van het Nationale holebi organisatie rond homofobie in Europa toelichten.

"Het belang van de resolutie mag men niet onderschatten. Wij willen alvast alle indieners bedanken voor dit in Europa unieke initiatief en hopen dat de Vlaamse regering zich aan deze tekst zal houden. Indien ze dat doen krijgen ze van ILGA de volle 100% steun", zei Prendiville.

Het parlement vraagt in de resolutie aan de Vlaamse regering om zijn solidariteit te betuigen met, en zijn steun te verlenen aan voorvechters van gelijke rechten voor holebi's en transgenders, voornamelijk maar niet alleen in Polen.

Meteen roept het parlement de Poolse regering op om meteen haar voornemen te schrappen inzake een wetsvoorstel, waarin het praten over holebiseksualiteit op scholen verboden wordt. Ook het voorstel van de Poolse ombudsvrouw voor kinderen, om een lijst op te maken met beroepen die holebi's niet zouden mogen uitoefenen, wordt door de resolutie veroordeeld.

Tot slot vraagt men de Vlaamse re gering om publiekelijk zijn veroordeling uit te spreken over de Poolse regeringsleden die aanzetten tot discriminatie, en haat op grond van seksuele geaardheid. Ook Vlaamse ministers die in de toekomst EU-lidstaten die een homofobisch beleid voeren, en in het bijzonder aan Polen, bezoeken moeten, volgens de resolutie, deze thematiek uitdrukkelijk op de agenda te zetten bij ontmoetingen met officiƫle gezagdragers aldaar. De resultaten van deze gesprekken moeten dan daarna aan het Vlaamse Parlement worden overgemaakt.

Het voorstel van resolutie staat op 10 juni op de agenda van de plenaire zitting van het Vlaamse Parlement, en zal daar dan hoogstwaarschijnlijk worden goedgekeurd.

Ondertussen is het maar de vraag of de resolutie iets zal uit halen tegenover landen zoals Polen. Want In het nieuwe Europese verdrag zijn zopas de holebi rechten verworpen ten gunste van de traditionele familiewaarden. In de meest recente versie is de bepaling opgenomen dat regeringen regels voor het handhaven van de mensenrechten mogen negeren als hun eigen normen, plaatselijke moraal en regels ter bescherming van gezin en familie dat noodzakelijk maken. Waardoor landen zoals Polen kunnen blijven door gaan met het discrimineren van holebi's en transgenders.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nieuw Europees verdrag geeft landen recht tot discrimineren van holebi's. (28.06.07)
Belgie moet voortrekkersrol nemen inzake homofobie in Polen.(0305.07)

28.06.07
holebi info

Dit bericht is gepost op 28 June, 2007 en 2343 keer gelezen.Reageer op dit bericht: