Levende bibliotheek op festivals voor verdraagzaamheid.Brussel, Helsinki: Wie vragen heeft over holebi's of moslims kan daar een boek over lezen, maar aan een boek kan je geen vragen stellen! En daarom kan je misschien eens een kijkje gaan nemen op een van de komende zomerfestivals bij de mensenbibliotheek. Je kan er een kandidaat-priester, een holebi, een Marokkaan of een poltieman ontlenen voor een gesprek om vooroordelen uit de weg te ruimen.

Het idee van een levende bibliotheek onstond in 2000 op het rockfestival van Roskilde in Denemarken. Het concept sloeg in als een bom en sindsdien wordet het door de Raad van Europa in heel Europa gepromoot als manier om te werken rond vooroordelen.

In het kader van de Europese campagne "Allemaal Anders, allemaal hetzelfde" organiseerde het Vlaamse Steunpunt Jeugd, de koepel van Vlaamse jeugdorganisaties, een eerste "Bizarre Bib" op het voorbije "Mano Mundo"-festival in Boom. De Humanistische Jongeren hebben het idee opgepikt en staan met hun versie van de mensenbib onder meer op het Bluesfestival van Peer, op Sfinks in Boechout en op Pukkelpop in Hasselt, om maar de bekendste te noemen.

De menselijke bibliotheek werkt zoals een gewone bibliotheek. De lezers melden zich aan, maken hun keuze uit een catalogus en krijgen minstens een half uur om een mensenboek tijdens een goed geprek te "lezen".

"In het begin was het niet zo eenvoudig om boeken te rekruteren", herinnert zich Tinne Demaeyer van het steunpunt jeugd, "Maar eens de mensen het concept beet hadden, liep het beter. We hebben intussen ook feedback gekregen van de verschillende boeken en de meesten willen graag meewerken aan een volgende uitgave van de mensenbib."

In Finland bestaan er al een vijftiental netwerken voor levende bibliotheken, die worden gecoƶrdineerd door Allianssi, een koepel voor jeugdorganisaties. Een bibliotheek met veertig "boeken" opende eind mei haar deuren op het World Village Festival, een jaarlijkse vergadering van niet-gouvernementele organisaties die aan sensibilisering doen.

De bibliotheek bevat bewust niet alleen "typische" discriminatie categorieƫn als migranten, moslims en homoseksuelen, maar ook ingenieurs, priesters en politieagenten. Die worden niet noodzakelijk gediscrimineerd, maar wel gestereotypeerd.

Sommige mensen komen om een heel specifieke reden. Ouders die hebben ontdekt dat hun zoon of dochter homoseksueel is, kunnen in de bibliotheek terecht om te leren waar het eigenlijk om gaat.

Meer Holebi nieuws klik Home

12.06.07
Bron: Mondiaal nieuws.

Dit bericht is gepost op 12 June, 2007 en 2041 keer gelezen.Reageer op dit bericht: